Slovenská baklava



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

24 (500) plátov (g) štrúdľového cesta, 250 g vlašských orechov, 60 g hnedého cukru, 1 polievková lyžica škorice, 1 vanilínový cukor, 175 g masla, 90 ml medu, 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy

POSTUP PŘÍPRAVY

1. Orechy nasekáme na menšie kúsky, ale nemelieme! Zmiešame ich s oboma cukrami a škoricou.

2. Maslo dáme roztopiť, pretože ho budeme potrebovať na potieranie.

3. Plech vymastíme maslom a položíme prvý plát cesta. Každý jeden plát potierame maslom.

4. Po 6 vrstve cesta posypeme nahrubo 1/3 orechovou zmesou. A postup opakujeme až kým neminieme všetky orechy i pláty.

5. Pred pečením je dôležité, aby sa koláč narezal aspoň do polovice hĺbky na trojuholníky. Inak by sa po upečení nedal dobre krájať a drobil by sa.

6. Pečieme asi 15 minút pri teplote 180 °C, kým nie je chrumkavá a zlatohnedá.

7. Zatiaľ si ohrejeme med s citrónovou šťavou tak, aby sa dal liať. Horúci med nalejeme na práve z rúry vytiahnutú baklavu.

8. Takto necháme úplne vychladnúť a vychladnutý koláč dokrájame podľa rozkrájaných trojuholníkov.