Francúzske medové rezy



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

*** Na medové pláty: 30 dk HL múky, 10 dk prášk. cukru, 1 PL medu, 7,5 dk masla (Palmarínu), štipka soli, 2 celé vajíčka, 1 KL sódy bikarbóny *** Na makovú piškótu: 150 g kryšt. cukru, 120 g PH múky, 5 vajíčok, 3 PL vody, 0,5 dl oleja, štipka soli, 1 KL prášku do pečiva, 95 g nemletého maku *** Na krém: 80 g kryšt. cukru, 2 balíčky vanilkového pudingu, 7 dl mlieka, (prípadne 2 žĺtky - krém je s nimi fajnovejší), 35 dk masla (alebo Hélia), 70 g prášk. cukru Na vrch: asi 10 dk orechov, čok. poleva (čok. na varenie + cera)

POSTUP PŘÍPRAVY

*** Medové pláty: suroviny spolu zmiešame (vajíčka si zvyknem vytrepať vidličkou a až potom pridať medzi ostatné suroviny). Cesto môžeme dať na pol hodinku do chladu alebo aj hned rozdeliť na dve rovnaké časti, vyvaľkať a upiecť na opaku plechu vyloženom papierom na pečenie (rozmer plechu cca 20x30 cm - taký istý ako plech, v ktorom upečieme piskotu). Plát pred vložením do rúry popicháme vidličkou. Pečieme pri 180 C asi 8 minút, treba sledovať. Farba plátu má byť svetlohnedá. Upečené cesto je krehké, opatrne ho po upečení preložte.

*** Maková piškóta: Celé vajíčka v mixéri vymiešame do peny s cukrom, postupne pridávame vodu a na záver olej a múku so soľou a práškom do pečiva. Varechou primiešame celý, nezomletý mak. Vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie (20x30 cm) a pečieme pri teplote 180 C asi 20 minút. Keď vychladne, stiahnite z nej vrchnú "kožu".

*** Krém: Uvaríme puding z mlieka, puding. práškov a 80 g kryšt. cukru (prípadne do mlieka rozhabarkujeme 2 žltka, ale možeme vynechať). Necháme vychladnúť. potom z pudingu dáme dole kožu a ponorným mixérom prešľaháme, krém bude jemnejší. V mixéri vyšľaháme maslo s práškovým cukrom, potom doň po lyžiciach pridávame našľahaný puding. Prešľaháme.

*** Spájanie: Najprv si z krému odoberte 5 väčších lyžíc krému, ktorý dáme na vrch zákuska. Do vyššieho plechu si uložíme medový plát + naň rozotrite polovicu krému + nasleduje maková piškóta + druhá polka krému + medový plát + tých 5 PL krému.

*** Orechy: v sáčku ich rozdrvíme klepáčikom na menšie kúsky a opečieme na sucho na panvici. Ked vychladnú, posypeme nimi vrch zákuska. Môžeme ešte poliať čok. polevou.

*** Zákusok necháme do druhého dňa postáť, aby medové pláty zmäkli.

Suroviny spolu zmiešame (vajíčka si zvyknem vytrepať vidličkou a až potom pridať medzi ostatné suroviny). Cesto môžeme dať na pol hodinku do chladu alebo aj hned rozdeliť na dve rovnaké časti a vyvaľkať.
... vyvaľkať a upiecť na opaku plechu vyloženom papierom na pečenie (rozmer plechu cca 20x30 cm - taký istý ako plech, v ktorom upečieme piskotu). Plát pred vložením do rúry popicháme vidličkou. Pečieme pri 180 C asi 8 minút, treba sledovať. Farba plátu má byť svetlohnedá. Upečené cesto je krehké, opatrne ho po upečení preložte.
Krém: Uvaríme puding z mlieka, puding. práškov a 80 g kryšt. cukru (prípadne do mlieka rozhabarkujeme 2 žltka, ale možeme vynechať). Necháme vychladnúť. potom z pudingu dáme dole kožu a ponorným mixérom prešľaháme, krém bude jemnejší.
V mixéri vyšľaháme maslo s práškovým cukrom...
... potom doň po lyžiciach pridávame našľahaný puding. Prešľaháme. Ak máte radi sladšie, pridajte ešte prášk. cukor.
Celé vajíčka v mixéri vymiešame do peny s cukrom, postupne pridávame vodu a na záver olej a múku so soľou a práškom do pečiva...
Varechou primiešame celý, nezomletý mak.
Vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie (20x30 cm) a pečieme pri teplote 180 C asi 20 minút.
Keď vychladne, stiahnite z nej vrchnú "kožu".
Spájanie: Najprv si z krému odoberte 5 väčších lyžíc krému, ktorý dáme na vrch zákuska.
Do vyššieho plechu si uložíme medový plát + naň rozotrite polovicu krému + nasleduje maková piškóta + druhá polka krému + medový plát + tých 5 PL krému. Na tejto foto je už celý zákusok poskladaný.
Orechy: v sáčku ich rozdrvíme klepáčikom na menšie kúsky a opečieme na sucho na panvici.
... Ked vychladnú, posypeme nimi vrch zákuska. Môžeme ešte poliať čok. polevou.
Zákusok necháme do druhého dňa postáť, aby medové pláty zmäkli.