Dulce de leche - karamelový krém alebo topping



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 a 1/4šálky cukru (kombinácia kryštálového a vanilkového podľa chuti- ja som mala vanilkový domáci), 4 šálky plnotučného mlieka, 1/4 lyžičky sódy bikarbóny, namiesto vanilkového cukru sa môže použiť 1 vanilkový struk

POSTUP PŘÍPRAVY

Dulce de leche je sladký karamelový krém rozšírený v celej Latinskej Amerike. Tak si ho natierajú na chlieb a pečivo alebo pridávajú do cookies a koláčov. V Mexiku je známy ako cajeta, manjar blanco v Peru, Chile a Bolívii a ako arequipe v Kolumbii. Tento recept som našla na viacerých zahraničných stránkach, tak som sa rozhodla vyskúšať túto verziu: Všetky prísady dáme do hlbokého hrnca- naozaj musí byť hlboký, lebo mlieko môže zo začiatku trošku peniť a mať tendenciu vykypieť. Poriadne rozmiešame a privedieme k varu. Znížime oheň (musela som preložiť na elektrický horák lebo na plynovom mi to stále prudko vrelo) a veľmi pomaly varíme cca 2 hodiny. Netreba miešať úplne stále, ale premiešať treba pomerne často. Postupne to začne meniť farbu z bielej na jemne béžovú, potom tmavnúť a hustnúť. Ku koncu keď je to hustejšie treba miešať stále aby krém neprihorel. Kto chce dulce de leche ako topping, odstaví skôr, keď je ešte redší, kto chce hustý krém alebo nátierku, varí dlhšie. Je to veľmi podobné salku, niektoré recepty sú dokonca zo salka. Ja som krémom plnila čokoládové muffiny, bolo to fantastické!

Tu máme všetko v hrnci a začína vrieť
Už trošku béžové
Pekná karamelová farba
Už to začína hustnúť
Finálna fáza, pekný hustý krém
Nalejeme do pohára (toto mnžstvo bolo akurát na jeden menší zaváraninový pohár- množstvo sa varením veľmi zredukuje) a vychladíme. Vraj vydrží v chlade 1-2 týždne, ale neviem, ja ho určite miniem skôr :)