Nugátová torta s citrónovým krémom



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

CESTO: 120 g polohr. múky, 6 vajec (oddelíme žĺtka od bielkov), 3 bielka, 150 g kryšt. cukru (75g+75g), 1,5 ČL pdp, 3 PL kakaa, 75 ml mlieka, 2 ČL rumu, postrúhaná kôra z veľkého pomaranča +++ CITRÓNOVÝ KRÉM: šťava z 3 vytlačených citrónov + obyčajná voda = spolu 700 ml tekutiny, 2 vanilkové pudingové prášky, 3 žĺtky, 12 PL kryšt. cukru, 3 maslá po 125 g +++ NUGÁTOVÝ KRÉM: 20 g kukuričného škrobu, 2 žĺtky, 50 g kryšt. cukru, 300 ml mlieka (50ml+250ml), 250 g masla, 100 g nutely, 50 g horkej čokolády, 1-2 PL rumu +++ POLEVA: 125 g horkej čokolády, 1,5 PL vody, 1,5 PL medu

POSTUP PŘÍPRAVY

1. CESTO: Všetkých 9 bielkov si so 75 g cukru vyšľaháme dotuha a dáme do chladničky. 6 žĺtkov si zvlášť vyšľaháme so zvyšným cukrom dopenista, pridáme preosiatu múku s pdp a kakaom. Všetko dobre vyšľaháme. Pridáme rum a postrúhanú kôru. Masu potom zjemníme mliekom. Nakoniec vareškou opatrne vmiešavame vychladnutý tuhý sneh z bielkov., aby cesto nestratilo na objeme. Pečieme ho vo vymastenej a pomúčenej 26 cm forme (dno si môžte ešte aj vyložiť papierom na pečenie) pri 180 °C asi 30-35 minút (test špajdľou). Po dopečení necháme korpus tak 3 hodiny chladnúť.

2. CITR. KRÉM: Citrónovú šťavu odmeriame v odmerkovom pohári a prilievame vodu, aby sme dosiahli 700 ml, do ktorých potom zamiešavame pudingové prášky s cukrom. Z tohto uvaríme hustý sirup, ktorý necháme vychladnúť. Zvlášť si vyšľaháme žĺtky s vidličkou a zamiešame ich do studeného sirupu, príp. ešte to celé aj prešľaháme. Nakoniec prišľaháme k vymiešaným zmäknutým maslám a krém necháme tuhnúť v chladničke zhruba 40-50 minút.

3. NUGÁT. KRÉM: Škrob si rozpustíme v 50 ml mlieka. Doň pridáme ešte aj žĺtky s cukrom a všetko dobre zmiešame. Zvyšné mlieko privedieme do varu a začneme po lyžiciach pridávať ochutených 50 ml mlieka. Za stáleho miešania varíme dovtedy, pokiaľ sa nevytvorí hustý puding. Odstavíme ho a za občasného premiešania necháme vychladnúť. Zatiaľ si zvlášť vyšľaháme maslo a to následne vmiešame do vychladnutého pudingu a opäť všetko prejdeme šľahačom. Nakoniec si ešte vo vodnom kúpeli rozpustíme nutelu a čokoládu a zašľaháme do pudingu. Pridáme rum a znova chvíľu šľaháme. Krém potom odložíme do chladničky na asi 30 minút.

4. CESTO: Vychladnutý korpus si uložíme na podnos a prerežieme na trikrát, dostaneme tak 4 pláty. Najspodnejší plát potrieme 3 PL sladkého riedkeho džemu a 1/3 citr. krému, ktorý zakryjeme druhým plátom. Naň navrstvíme celý nugátový krém. Pridáme tretí plát a opäť potrieme 3 PL džemu a druhou tretinou citr. krému, na ktorý položíme štvrtý vrchný plát. Tortu dlaňami trochu "poťapkáme", aby nezostal prázdny priestor medzi vrstvami. Tortu potom polejeme polevou, boky dozdobíme poslednou 1/3 citr. krému, mletými orechami, príp. aj šlahačkou či čokohmotou, ako tomu bolo u mňa.

5: POLEVA: Všetky suroviny necháme v hrnci na slabom plameni roztopiť a vzniknutú hustú masu natierame na vrch torty (aspoň mne nevydalo na boky, keďže je strašne hutná).

"zvyšok" po štedrých siedmych porciách
napriek tým tonám masla a cukru je torta šťavnatá a ľahučká, takže si pokojne po nej môžte ešte dať aj iné sladkosti a nebude vám ťažko z nej... SUMA SUMARUM: miniete 9 bielkov a 11 žĺtkov, 175 g horkej čokolády (alebo čokolády na varenie), 5 masiel po 125 g ..... a čo sa týka čokohmoty - nuž bol to moj prvý pokus s ňou za bojových podmienok, ale sľubujem, že sa polepším :o) (inak ten krivolaký had napravo je iniciála oslávenca - to nikto nevedel uhádnuť)
torta fotená pod neónkou v kuchyni za neskorej noci