Spaghetti Bolognese



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

2 lyžice olivového oleja, 1 cibuľa, 2 pretlačené strúčky cesnaku, 1 stonka zeleru, 1 mrkva, 50g slaniny, 500g chudého mletého hovädzieho mäsa, 400 g konzervovaných paradajok, 2 lyžičky oregana, bazalka, muškátový oriešok, 1,5 dl červeného vína, 140g paradajkového pretlaku, šľahačková smotana (nemusí byť), soľ, čierne korenie, bujón (nemusí byť), špagety, parmezán

POSTUP PŘÍPRAVY

Moja sesterka žije už roky v Taliansku. Žiaľ, ešte ma nič nenaučila variť :D, a tak som recept vymyslela sama, kombináciou viacerých, ktoré som našla na rôznych stránkach.

Mrkvu, stonku zeleru a slaninku si pokrájame na maličké kocky.
Pomelieme si chudé hovädzie mäso, alebo keď máte mlynček vzdialený presne 300km ako ja, kúpime si pomleté :)
Na olivovom oleji si opražíme cibuľku.
Pridáme dva pretlačené strúčky cesnaku a pokrájanú mrkvu, zeler a slaninku. Opekáme cca 5-7 minut, nič sa nestane, keď to aj mierne zhnedne.
Potom pridáme mleté mäso a na prudkom ohni opekáme kým nepustí šťavu a nezosvetlie.
Podlejeme kvalitnejším červeným vínom, pridáme konzervu pokrájaných paradajok, oregano a bazalku. Privedieme do varu, stiahneme oheň na najslabšie a dusíme cca hodinu. Môžme podlievať bujónom.
Po hodine pridáme paradajkový pretlak (ja som dala 140g konzervu, ale kľudne dajte viac, ako komu chutí), dokoreníme a dosolíme, dochutíme muškátovým orieškom a necháme prevrieť. Hotovo. V prípade "plnotučnejšej" varianty vlejeme aj cca 1/2-3/4 šľahačkovej smotany, opäť podľa vlastného uváženia.
Špageti uvaríme al dente, jemne polejeme olivovým olejom a servírujeme s omáčkou a nastrúhaným parmezánom. (A samozrejme vínom, ktoré ostalo :-))) ) Dobrú chuť! :)