Opité kura



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 kura, 1 plechovka ľubovoľného svetlého piva (500ml), soľ, ľubovoľné korenie (bohate stačí len paprika, používam údenú papriku z Marks&Spencers, je super!), 100g masla {môže byť aj Rama), cca 2dcl vody na podliatie.

POSTUP PŘÍPRAVY

Plechovku piva pred jej otvorením dobre umyjeme. Po otvorení 1/2 nalejeme do väčšieho pekáča, postavíme do stredu a nastokneme kura. Výdatne posolíme a opaprikujeme, prilejeme do pekáča vodu a pridáme 100 masla alebo Ramy. Pečieme cca 80-90 minút na 180 stupnov, sem tam polievame výpekom, ak treba, dolejeme troška vody počas pečenia. Kuriatko bude mať po celej ploche úžasnú chrumkavú kôrku a bude aj zvnútra šťavnaté od vyparujúceho sa piva. Kľudne môžete dať aj deťom, má výbornú chuť, nie horkú ,-).

Podávame s ryžou, so zemiakmi alebo len so zeleninovým šalátom. Ja som robila dnes k tomu uvarené zemiaky s opraženou cibuľlkou - uvariť očistené a nadrobno nakrájané zemiaky, popučiť. Na oleji osmažiť do zlatohneda 1 nakrájanú cibuľu, naliať do zemiakov, pomiešať, ovegetovať a papať :-)).