Zemle, alebo minibagetky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

250 g muky Schaer Mix B, 1/2 cl soli, 3 PL oleja, 250-300 ml mlieka,1/2 kocky drozdia, cukor do kvasku, 2 PL kyslej a 2PL sladkej smotany na varenie, guarova guma.

POSTUP PŘÍPRAVY

Nachystame si kvasok a so vsetkymi ostatnymi vypracujeme cesto. Nemalo by byt prilis tuhe, tak podla potreby este dolejeme mlieko, alebo smotanu na varenie. Ja ho robim tak tuhe, aby sa s nim dalo ako tak pracovat, aby sa mi nerozlievalo na doske..Hned po vypracovani z cesta tvarujeme pecivo. Tvarujte ho bud naolejovanymi rukami, alebo klasicky napomucenej doske. Idealny je plech, ktory uz je vytvarovany bud na vacsie muffiny, ja som si pozhanala s takymi dost velkymi rakvickami, kedze plech na bagety je u nas pre vacsinu mamiciek len snom Zo zaciatku som inprovizovala alobalom a papierom na pecenie tak, ze som si z alobalu vytvorila vlastnu "formu" na bagety a na nu som dala vymasteny papier, lebo alobal pri kysnuti vojde do cesta a potom nejde von.Pecivo mozme potriet vajickom a posypat sezamom, alebo niecim inym. Potom vlozime plech do truby vyhriatej na 50 stupnov a za asi 10 minut prepneme na 180-200 stupnov a pecieme dalsich 30 minut. Po upeceni povitiahneme a kazde pecivko potrieme vodou, aby zmaklo a nechame este chvilku v este teplej trube, aby velmi nesplasli. Po vychladnuti kazdu zemlu zabalim do folie, to do sacku a dam do mraznicky, potom podla potreby vyberam. Pecivko je fantasticke, makucke a myslim, ze dost dlho vydrzi. Uz neviem, odkial mam ten recept, ale kvasok bol robeny s vodou a bez smotany, takze povodne bol vhodny aj na bezlaktozovu dietu. Ja z mojich skusenosti som sa naucila, ze bezlepkove cesto kysla smotana alebo jogurt pekne zmakci a prekypri, tak ju uz davam takmer vsade.Prajem vela uspechov a dobru chut.