Opitý Františkán



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

CESTO: 150 g masla, 100 g práškového cukru, 4 vajcia, 1 lyžica kakaa, 90 g hrubej múky (Promix UK), 1 pdp, 120 g mletých vlašských orechov ORECHOVÁ plnka: 450 g mletých vlašských orechov, 5 lyžíc práškového cukru, 1 vanilkový cukor, rum, marhuľový džem KAKAOVÁ plnka: 5 žltkov, 3 lyžice kaka, 100 g práškového cukru, 200 g masla, čokoládová poleva - t.j. čokoláda na varenie a maslo

POSTUP PŘÍPRAVY

Receptík mám z časopisu DOBRÉ JEDLO. V pôvodnom recepte sa píše 250 ml rumu, neodporúčam, ja som dala toľko a mali s tým problémy aj dospelí, a to aj na druhý deň, t.j. po odstáti koláčika. Odporúčam max. 150 ml rumu a podľa potreby doplniť vodou. nabudúce to tak spravím aj ja.

Cesto: zmäknuté maslo, cukor a žltky vymiešame do penista. pridáme kakao, preosiatu múku s pdp a mleté orechy.
Nakoniec pridáme sneh z bielkov.
Cesto dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 190 stupňov cca 10 min. potom znížime teplotu na 170 stupňov a dopekáme cca 7 minút.
Pripravíme si orechovú plnku. Orechy zmiešame s práškovám a vanilkovým cukrom, pridáme rum, odporúčam cca 150 ml. Konzistencia musí byť taká ako na obrázku, prípade, že to bude suchšie, treba pridať vodu.
Upečený plát necháme vychladnúť a potom natrieme lekvárom.
Na lekvár natrieme orechovú plnku.
Pripravíme si kakaovú plnku: žltky, kakao a cukor dáme do hrnca nad parou.
a šľaháme do zhustnutia.
Zmes necháme vychladnúť.
Vychladnutú zmes vymiešame s maslom.
Natrieme na orechovú plnku.
Pripravíme si polevu.
a oblejeme ňou koláčik.