Sacher torta z časopisu Apetit

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

130 g kvalitnej horkej cokolady, 135 g masla, 150 g praškový cukor 6 vajec 1 lyžička vanilkového extraktu 110 g kryštálový cukor 125 g polohrubá múka maslo+hruba muka na vymastenie a vysypanie formy 300 g ribezlová marmeláda (ja som davala marhuľovú) 2 lyžice rumu Poleva: 160 g kvalitnej horkej cokolady 200 g krupicový cukor

POSTUP PŘÍPRAVY

Cokoladu polameme a roztopíme nad parou

Maslo + cukor vymiesame a postupne pridavame žltka + vanilkový extrat, nakoniec vmiešame čokoladu a zľahka premiešame.

Bielka s kryštalovým sukrom vyšlahame a primiesame do masy masla, cukor, čokolada.

Polohrubu muku vmiesame nakoniec.

Formu vymastime a vysypeme hrubou mukou, vlejeme cesto a dame piecť 180 stupnov pri teplovzdušnej rure ( pri kl. rure 200 stupnov) 15 minut apotom znizime teplotu o 20 stupnov a pecieme 4O minut.

Po upečení nechame vychladnuť (najlepsie cez noc) . Korpus rozkorojime a dame marmeladovu glazuru- pomazanku.

marmeladova glazura: marmeladu zmiesame s rumom privedieme do varu a varime cca 3 minuty. Este teplu ju prepasirujeme na korpus, zarovname a dame drhu polku korpusu a namažeme aj vrch korpusu (ja som aj steny torty).

Poleva:
Cokoladu stopime nad parou , cukor rozpustime v 125 ml vody = 5 minut nechame variť. Potom zmiesame s čokoladou a vylejeme na korpus.

Nakoniec dame cokoladovu polevu a nechame stuhnut v chladnicke.