Vianočná štóla



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

375 g hrubej muky, 50 g kryst.cukor( takto je pisane v povodnom recepte ale kludne dajte aj 100-150g), 1 PL suseneho drozdia alebo polovica kocky cerstveho drozdia, 150 ml mlieka, 115 g masla, 1 vajce, 175 g zmesi sušeneho ovocia, 50 g glazovanych ceresni pokrajanych na stvrtiny, 50 g sekanych mandli, kora z jedneho citrona, stipka soli,225 g marcipanu,praskovy cukor na ozdobenie.

POSTUP PŘÍPRAVY

Kysnuté som robila prvý krát a podarilo sa :-)))

Do misy vsypeme preosiatu muku,sol ,cukor a primiesame drozdie. Do stredu urobime jamku. Na miernom plameni rozpustime maslo v mlieku a nechame vychladnut.Potom mlieko primiesame spolu s vajickom do suchych prisad.
Na mukou posypanej doske vypracujeme zo surovin vlacne cesto. Vymiesene cesto dame do cistej misy, prikryjeme utierkou a nechame na teplom mieste asi hodinu kysnut. Cesto by malo zdvojnasobit svoj objem.
.. a cuduj sa svete, naozaj zdvojnasobilo :-)))
Do vykysnuteho cesta primiesime na mukou vysypanej doske susene ovocie,ceresne,mandle a nastruhanu citr.koru.Vyvalkame do tvaru obdlznika s rozmermi cca 25x20cm.
Marcipan sformujemedo valceka o mieco kratsieho ako cesto. Valcek vlozime do stredu cesta a cesto uzavrieme.
Kolac polozime spojom dole na plech vylozeny ppapierom na pecenie. Potrieme jemnou vrstvou tuku a nechame na teplom mieste jysnut asi 40 minut,kym kolac nezmacsi svoj objem asi na dvojnasobok.
a zasa narástol :-))))
Potrieme rozpustenym tukom. Ruru na pecenie predhrejeme na 190 stupnov.
Stolu pecieme 30-35 minut do zlatista.Nechame vychladnut na mriezke na pecenie.Podavame posypanu hrubou vrstvou praskoveho cukru
Mňáááááááááám :-)))