Paneláková kvasená kapusta



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

narezaná kapusta - soľ - rasca - čierne korenie - nové korenie - bobkový list - jablká - cibuľa - čerstvá cvikľa

POSTUP PŘÍPRAVY

Dobrý deň, rada by som sa podelila o recept, ktorý mamina kedysi našla v časopise a už 10 rokov kapustu nerobíme inak, pretože predsa len v paneláku je tento spôsob prípravy oveľa praktickejší a chuťovo je kapusta porovnateľná (možno aj lepšia :-))
Zdravú, očistenú kapustu pokrájame na jemné rezančeky a nasolíme - na 1 kg kapusty 15-20 g soli. Necháme postáť kým kapusta nepusí šťavu.
Na dno zaváraninového pohára nasypeme trocha rasce, nového a čierneho korenia a plátok cvikle, na bok pohára dáme bobkový list, kúsok jablka a cibule. Naplníme pripravenou odstátou kapustou aj so šťavou a horúcim viečkom uzavrieme. Poháre uložíme na teplé miesto a tam necháme 4 týždne kvasiť. Potom poháre preložíme na chladné miesto.
Nie každá kapusta pustí po nasolení dostatočné množstvo "šťavy", v takom prípade môžeme pred uzatvorením pohára doliať vodu.
Kapustu do pohára len jemne pritlačíme (nie ako do suda).
Doporučujem poháre s viečkom na závit.
Ak pred konzumáciou zistíme, že je málo vykvasenej vody v pohári, tak pohár otvoríme, dolejeme vody po vrch a necháme ešte 2 - 3 dní "dokvasiť"
Pár krát sa mi stalo, že kapusta počas kvasenia vykypela - boli zle dotiahnuté viečka, takže treba dotiahnuť - ale to už robím aj preventívne každý týždeň počas kvasenia.