Ťahaná štrúdla - jabĺkovo- maková a jabĺkovo- orechová



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

na jednu dávku : 30dkg hladkej múky, 1 vajíčko, 1 dkg bravčovej masti, 1 malá lyžička octu, 2 dcl vlažnej vody, štipka soli

POSTUP PŘÍPRAVY

,,

z hore uvedených prísadou vypracujeme mäkké cesto, do múky primiešame vajce , masť, octovú vlažnú vodu , soľ
vypracované cesto zakryjeme a necháme odpočinúť 20 min
jablká očistíme a postrúhame, mak pomelieme
cesto po 20 min položíme na múkou posypaný obrus, na ktorom ho budeme ťahať
najprv trošku rozvaľkáme
cesto namastím vlažnou bravčovou masťou a začneme ťahať...
pomocou rúk ťaháme cesto až do veľkosti stola ( cca 100 x 70 cm)
....
hrubšie cesto na okraji cesto opatrne obtrhávame a pri rohoch narežeme cesto
pokvapkáme cesto vlažnou masťou
po sypeme strúhanými jablkami
nasypeme na jablká mletý mak
ďalej kryštálový cukor
bočné okraje cesta vyhrneme hore a pokvapkáme masťou
pomocou obrusu začneme zrolovať štrúdľu
už len upiecť
ja zvyknem štrúdľu rozrezať na 2 časti a konce "zalepím" odtrhnutým cestom, mamička moja dáva na plech štrúdľu v celku do U. Plech treba vymastiť alebo dať papier na pečenie. Už len potrieť masťou a upiecť pri teplote 200 C asi 30-40 min do zlata
Dobrú chuť!