Raňajková kaša s pečenými (karamelizovanými) jablkami



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Ovsene vlocky, mlieko, voda, cerstve maslo, med alebo cukor, hrozienka (nemusia byt), jablka, hnedy alebo obycajny cukor, citronova stava

POSTUP PŘÍPRAVY

Baby, tak toto su absolutne dokonale vikendove ranajky. Nebudu sice hotove za 10min,ale rozhodne to stoji za vyskusanie.

Jablcka (najlepsie nejake kyselkave) osupeme, zbavime jadrovnika a nakrajame na mesiaciky hrube cca 3-5 mm. Zmiesame ich s cukrom (na 3 stredne velke jablka som dala asi 5CL,ale zalezi od ich kyslosti), citronovou stavou a roztopenym maslom (cca 2PL). Dame na papierom vystlany plech a v rure vyhriatej na 190stupnov pecieme asi 15-20 min., kym nie su jablcka upecene. Treba sledovat. Odporucam pouzit hnedy cukor, doda inu chut aj farbu, bohuzial,ja som nemala. Ale aj s obycajnym je to v pohode. Ruru nevypiname,ale prepneme na gril alebo horny ohrev
Uvarime si ovsennu kasu. Klasicky. Ja to robim vzdy od oka, na 4 male zapekacie misticky som dala 1 salku vlociek. Nabuduce ale urobim urcite viac, toto by bolo tak pre 2 dospele osoby na normalne ranajky. Kasu varim tak, ze do hrnca s hrubym alebo dvojitym dnom dam vlocky, stipku soli, zalejem vodou (nie az nad vlocky, tak asi do polovice) a varim, casto miesam. Ked sa voda vsiakne, dolievam mlieko. Za casteho miesania postupne dolievam mlieko,kym nie su vlocky makke a kasa kasovita. Uvarenu jemne osladim medom a vmiesam trochu masla. Takze dalej: hotovu kasu rozdelime do misticiek alebo prelozime do vacsej zapekacej misy (napr. z jenskeho skla).
Upecene jablka rozdelime na pripravenu kasu. Vrch posypeme cukrom - ako som pisala, najlepsie hnedym,ale kludne aj obycajnym. Vlozime do vyhriatej rury, pod gril alebo zapnutej na horny ohrev a dame zapiect,aby sa cukor skaramelizoval alebo aspon roztopil (jasne,ze mne skaramelizovat nestihol,ale nevadi, aj tak nie som fanda karamelu) ,-) POZOR, treba sledovat,aby nezhorel.
Hotovo. Kto ma rad,nech si prida do jablk aj skoricu, mne tu nechybala. Ale pokvapkala som to nakoniec trosickou medu. (jablcka boli fajnovo kysle,tak to znieslo aj med)