VETERNÍKY - MRAKY



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

cesto: 15 Dg hladká múka 00 ,12 Dg Palmarín, 2,5 dl vody, štipka soli ,4 vajcia.Karamelová plnka: 9 dl mlieka ,3 zlaté klasy, 25 dg kryštál. cukor, 25 Dg Hera , 2. plnka: 3 šľahačky ,3 stužovače, 1 vanilka + troška ml. cukru, poleva: 10 dg kryštál. cukor + 4 PL mlieka, ml. cukor podľa potreby, čokoláda

POSTUP PŘÍPRAVY

Vodu s tukom a troškou soli dáme zovrieť a vsypeme múku. Dobre zmiešame a ešte na miernom ohni
miešame, aby sa nám hmota čo najlepšie spojila. Správne má mať lesk a na spodu kastróla by mal byť taký biely povlak z toho cesta. Vtedy cesto odstavíme a necháme chvíľu ochladnúť. Do mierne vychladnutého zašľaháme postupne po jednom vajcia. Cesto rozdelíme na dve časti a dáme na vymastený a vodou pokropený plech. (ja pred pečením cesto pokropím vodou). Nedávame cesto po celom plechu, ale tak 1 cm od okrajov, lebo cesto sa pri pečení roztiahne. Pečieme prvých 10 min. pri teplote 230°C a potom tiež asi toľko pri 150°C, doružova, cesto musí byť prepečené-ľahké.Karamelová plnka:
upáliť cukor, zaliať asi 2 dl mlieka, nechať rozvariť a potom vliať do pripravenej druhej nádoby, kde už máme rozmiešaný zlatý klas so zvyškom mlieka.Uvarí sa puding a po vychladnutí sa vyšľahá s Herou.
Touto plnkou natrieme prvý korpus, na to šľahačky, druhý korpus a polevu.
Vrch ešte pokropím rumom, aby to pekne voňalo.
POZNÁMKA:
vrchný plát si vždy pokrájam dopredu, a potom ukladám navrch, potom už len prerežiem
spodný plát