Syrové rohlíčky s cesnakovou príchuťou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1/2 kg polohrubej múky, 1 Hera (alebo iný margarín, prípadne maslo - 250 g), 2-3 trojuholníky taveného syra alebo 1 syr v črievku, 2 vajcia, kvasnice, mlieko, soľ, cesnak, maslo, solčanka (vegeta, podravka)

POSTUP PŘÍPRAVY

Som sa dnes hrabala vo svojich starých receptoch a našla som tento recept. Kedysi ich robievala moja maminka, sú naozaj výborné - skvelé na slané chrumkanie a dokonalé k vínku... a naozaj veľmi jednoduché a rýchle na prípravu - cesto nemá nakysnúť, pracuje sa s ním hneď - len 10 minút necháme oddýchnuť bochníčky prikryté utierkou a môžeme s nimi pracovať.

...pripravíme si suroviny
...do misy dáme 1/2 kg múky, 1/2 kávovej lyžičky soli a margarín na plátky
...múku s herou rozmrvíme medzi prstami
...do rozmrvenej múky s margarínom pridáme syr, 2 vajcia a kvások (ja ho robím tak, že si do šálky dám kvasnice, trochu ich rozdrobím, pridám 1/2 kávovej lyžičky kryštálového cukru a zalejem 3 PL teplého - nie horúceho - mlieka a nechám 10 min na teplom mieste nakysnúť)
...všetky suroviny spracujeme na kompaktnú hmotu
...z cesta si vytvarujeme valček
...valček si rozdelíme na 8 bochníčkov
...bochníčky necháme 10 minút prikryté odpočívať a zatiaľ si môžeme spraviť cesnakovú nátierku - asi 1 cm plátok z 250 g masla roztopíme v mikrovlnke, pridáme 4 pretlačené strúčiky cesnaku a 1/3 kávovej lyžičky solčanky - spolu zmiešame. Plnka nie je nutná, výborné sú aj bez nej... alebo ak ste fanúšikovia plniek - pokojne naplňte podľa svojej chute: oškvarkami, nivou, nasekanou šunkou, kečupom, hubami, slaninou, cibuľkou, bylinkami... podľa fantázie a chuti...
...bochníčky postupne vyvaľkáme a potrieme cesnakovou nátierkou
...nakrájame na 8 dielov
...a z hrubšej strany začneme rolovať rohlíky
...až po špic - vznikne rohlíček
...rohlíky uložíme na jemne vymastený plech, potrieme vajíčkom a môžeme posypať sezamom, makom, kmínom, slnečnicou... podľa chuti. Dáme piecť na 180° cca 12-15 minút.