ŠŤAVNATÁ ORECHOVÁ TORTA



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

CESTO: 220 g pomletých vlašských orechov, 60 g strúhanky, 280 g práškového cukru, 60 g hrozienok namočených v rume/ rumovej aróme zmiešanej s vodou, 8 vajec (oddeliť žĺtka od bielkov), 1 vanilínový cukor, 4 PL vody, 4 PL detskej dehydrovanej krupice, 1 ČL pdp+++okrem toho ešte: 500 ml mlieka, 1 Zlatý klas, rum / rumová aróma, ríbezľový džem / kyslejší jahodový džem+++ČOKO KRÉM: 125 g zmäknutého masla, 100 g čokolády na varenie, 70 g kryštálového cukru, 1 vanilínový cukor, 1 celé vajce+++ŽĹTKOVÝ KRÉM: 125 g zmäknutého masla, 2 žĺtky, 5 PL práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 1 PL mlieka

POSTUP PŘÍPRAVY

CESTO: Žĺtky vyšľaháme s práškovým a vanilkovým cukrom, pridáme mleté orechy, strúhanku a odkvapkané hrozienka. Premiešame a pridáme preosiatu krupicu, pdp, vodu a sneh z bielkov. Cesto vlejeme do vymastenej a strúhankou / krupicou vysypanej formy (mala som formu s odnímateľným bokom o priemere 22 cm, ale tá mi na cesto nestačila, a tak som musela zopár lyžíc cesta vyhodiť. Preto odporúčam formu s väčším priemerom, keďže cesto dosť vyskočí v rúre). Pečieme 35-40 min pri 160 °C (pichneme do torty špajľou, aby sme zistili, či už je torta aj zvnútra upečená). Cesto po upečení necháme vychladnúť vo forme. Vychladnutý korpus potom odstránime z formy a prerežieme vodorovne na 3 časti (cesto sa trochu drolí, tak si to vyžaduje kúsok trpezlivosti). Každú časť z jednej strany pokvapkáme rumom / rumovou arómou a nahrubo natrieme džemom. Spodný diel korpusu potom z tej namočenej strany natrieme polovicou čoko krému, zakryjeme druhým dielom korpusu, ktorý pre zmenu natrieme žĺtkovým krémom (prípadne dáme najprv polovicu krému, na to naukladáme Bebe keksy a na to dáme druhú polovicu krému) a naň dáme tretiu časť korpusu. Celú tortu potom potrieme zvyšnou polovicou čoko krému a dozdobíme orechami, šľahačkou či mandlovými lupienkami.

ZÁKLAD PRE OBA KRÉMY: 400 ml mlieka si dáme variť na sporák. Zatiaľ si v 100 ml mlieka vymiešame Zlatý klas a vlejeme ho do 400 ml vriaceho mlieka. Po zhustnutí necháme chvíľu chladnúť (nie však veľmi dlho, lebo potom sa ťažko šľahá v krémoch, resp. zostávajú kusy pudingu v inak hladkom kréme) a rozdelíme ho na 2 polovice.

ČOKO KRÉM: Maslo si vymiešame s cukrom, pridáme rozpustenú čokoládu, vanilínový cukor, vajce a polovicu vychladnutého Zlatého klasu a chvíľu šľaháme.

ŽĹTKOVÝ KRÉM: Žĺtky s cukrom vyšľaháme do peny, pridáme vanilínový cukor a mlieko. Zmes zohrejeme v teplom vodnom kúpeli. Prelejeme to potom do hrnca a necháme vychladnúť. V druhej miske si zatiaľ vymiešame maslo s vidličkou a vychladnutú žĺtkovú zmes k nemu postupne zašľahávame. Nakoniec ešte pridáme druhú polovicu vychladnutého Zlatého klasu.

Add 1
Add 2