Kuracie stehná a la sviečková



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

4 ks kuracie stehná, korenová zelenina, cibuľa, maslo, soľ, solčanka, mleté čierne korenie, mlieko, smotana, horčica, bobkový list, celé nové korenie, celé čierne korenie, smotana na varenie

POSTUP PŘÍPRAVY

Pri rodinnom hlasovaní, čo bude dnes k obedu bola väčšina hlasov za sviečkovú, ale v chladničke som mala len kuracie stehná. Tak som trošku improvizovala a spravila toto jedlo. Syn mrkotal, že vo sviečkovej nebude mať kura chrumkavú kôrku, tak som to nedala klasicky variť všetko do hrnca, ale dala na pekáč... omáčka je skvelá a kožka na stehnách chrumkavá podľa predstáv môjho mláďatka ,o)

Kuracie stehná som rozdelila na dve časti - "stehno" a "lýtko". Jemne som ich osolila, posypala solčankou a mletým čiernym korením.
Očistila som si cibuľu a koreňovú zeleninu. Dávam vždy veľa zeleru pre arómu a mrkvy pre farbu.
Pekáč som si jemne vymastila maslom a na pásiky som nakrájala zeleninu.
Cibuľu som nakrájala na mesiačiky a dala trošku podusiť na oleji.
Udusenú cibuľu som navrstvila na nakrájanú zeleninu, pridala 5 bobkových listov, 10 guľôčok nového, 5 guľôčok čierneho korenia a poriadne - tak aby bola všetka zelenina ponorená - zaliala vodou.
Stehná som naukladala na zeleninu, na každý kúsok som dala plátok masla. A dala piecť...
...zabudla som - treba zakryť alobalom a na hodinu dať piecť na 200° C.
Po hodine som vybrala stehná - tie som dala na menší plech, podliala trošičkou vody a dala ich dopiecť na 10 min do chrumkava - túto časť som zabudla zdokumentovať.
Zeleninka sa upiekla v šťave pekne do mäkka...
...po 2 naberačkách som ju spolu so šťavou dala do mixéra (ponorný mám momentálne v servise)...
...a rozmixovala na jemnú hladkú hmotu, ktorú som vylievala do hrnca.
Do rozmixovanej hmoty nalejeme 1/2 l mlieka a privedieme do varu. Zatiaľ si v šálke v 1,5 dl mlieka rozmiešame (rozhabarkujeme) 1 čajovú lyžičku horčice, 1 kopcovitú polievkovú lyžicu polohrubej múky...
...toto sú suroviny na zátrepku - na zahustenie omáčky...
Ked omáčka prevrie, vlejeme do nej zátrepku a za stáleho miešania opäť privedieme k varu. V tomto štádiu môžeme omáčku dochutiť solčankou (alebo iným zeleninovým ochucovadlom) či soľou.
Po prevretí omáčky, na záver vlejeme 1/3 smotany na varenie - na zjemnenie omáčky, počkáme kým začne vrieť a odstavíme hrniec z ohňa. Po odstavení môžeme omáčku dochutiť kto má rád kyselšie - citrónovou šťavou.
...no a je to, môžeme servírovať. Musím sa priznať, že knedľu nerobím, je kúpená ,o)