Perníková hviezda



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

75 g medu, 20 g masla, 75 g cukru, lyžičku prášku do pečiva, štipku soli, 1 vajce, 170 g polohrubej múky, 30 g mletých mandlí alebo orechov alebo arašidov s hrozienkami - to som ja požila, 2 lyžičky kakaa, 2 lyžičky perníkového korenia, 3 lyžice mandľových lupienkov, 1 pomaranč. Na potretie 3-4 lyžice marhuľového lekváru, 1 várová čokoláda a asi 100 g Cery. Na posypanie za hrsť posekaných orechov.

POSTUP PŘÍPRAVY

Med, maslo a cukor zohrejeme na ohni za stáleho miešania, až sa všetko neroztopí. Odstavíme a necháme vychladnúť. Štipku soli a prášok do pečiva rozmiešame v hrnčeku s 3 lyžicami vody. Do vychladnutej cukrovej hmoty vmiešame vajce, vodu s práškom a vylejeme do mixéra. Pridáme múku, mleté oriešky, kakao, perníkové korenie a uhnetieme hladké cesto.
Trúbu predhrejeme na 175 stupňov. Formu vytrieme maslom a vysypeme lupienkami. Naplníme cestom, uhľadíme a dáme piedť. Pečieme 25 minút.
Upečený perník pokvapkáme šťavou z pomaranča, potrieme marhuľovým lekvárom.
Na ohni rozpustíme várovú čokoládu s trochou Cery a vylejeme na hviezdu a uhladíme.
Nasekáme si oriešky a posypeme nimi hviezdu. Odložíme do chladu, aby čokoláda stvrdla.
Perník je trochu tvrdší, ale vďaka lekváruto do druhého dňa zmäkne.

Všetky prísady
med, cukor a maslo rozpustíme v hrnci na miernom ohni
štipku soli a kypriaci prášok rozpustíme vo vode
pomelieme si mandle alebo orechy alebo, ako som ja použila, arašidy s hrozienkami
do cukrovej hmoty vmiešame ostatné prísady
v elekrickom robote uhnetieme hladké cesto, môžeme miešať aj ručne
formu vymažeme maslom a vysypeme mandľovými lupinkami, ak nemáte, tak vysypte múkou
naplníme cestom a dáme piecť na 25 minút
ešte teplé pokvapkáme šťavou z pomaranča a potrieme marhuľovým lekvárom
na miernom ohni si rozpustíme čokoládu s Cerou
rozpustenú čokoládu vylejeme na perník, uhľadíme a posypeme posekanými orechami, odložíme do chladu. Chutnejší bude až na druhý deň, keď bude trochu odležaný.