Vianočné koláčiky

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Inšpirácia na vianočné pečenie

POSTUP PŘÍPRAVY

Orechové košíčky

PORCIE: 30 KUSOV
100 ml mlieka
150 g kryštálového cukru
hrsť hrozienok
150 g orechov
1 lyžica rumu
200 g čokolády
1 vajce
papierové košíčky

POSTUP:
1.
Cukor rozmiešame v mlieku a dáme variť, kým sa nerozpustí.
2.
Pridáme pomleté orechy a 1 celé vajce, stále miešame na miernom ohni. Prisypeme hrozienka, necháme prevrieť a varíme do zhustnutia.
3.
Odstavíme z plameňa a primiešame lyžicu rumu. Masu rozdelíme do papierových košíčkov, polejeme čokoládovou polevou. Necháme stuhnúť.



Kokosové kopčeky

30 KÚSKOV
4 vaječné bielky
200 g cukru
250 g strúhaného kokosu
1 ČL medu
50 g múky
strúhanú kôru z 1 citróna
100 g horkej polevy

POSTUP:

1.
Bielky, cukor, 150 g kokosovej múčky a med dáme do kastrólika a za stáleho miešania zľahka zohrejeme. Kastrólik zložíme z ohňa a do teplej hmoty primiešame múku, zvyšný kokos a strúhaný citrón.
2.
S pomocou dvoch navlhčených lyžičiek kladieme na plech vyložený papierom na pečenie malé kôpky. Špičky vyformujeme vlhkými rukami.
3.
Kokosové kopčeky pečieme 25 - 30 minút pri teplote 140 °C.
4.
Medzičasom nad parou roztopíme polevu. Špičky kokosových kopčekov postupne namáčame do polevy a necháme dôkladne vyschnúť. Pečivo skladujeme vo vzduchotesnej nádobe.



Poľovnícke gombičky

40 KUSOV
280 g hladkej múky
140 g masla - HERA a pod.
80 g práškového cukru
3 žĺtky
1 bielok
200 g práškového cukru
140 g mletých orechov
polovice vlašských orechov na zdobenie (40kusov)

POSTUP:

1.
Na dosku nasypeme múku, pridáme cukor, žĺtky a na kúsky nakrájané zmäknuté maslo. Vypracujeme hladké cesto, ktoré odložíme asi na 30 minút do chladničky.
2.
Z bielka a cukru vyšľaháme tuhý sneh a primiešame mleté orechy.

3.
Cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 2-3 cm, povykrajujeme kolieska s priemerom 3-4 cm, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
4.
Cukrárenským vreckom striekame na kolieska orechový sneh a navrch položíme polovicu orecha. Pečieme v rozohriatej rúre.

elektrická rúra: 170 °C, teplovzdušná rúra: 150 °C, plynová rúra: stupeň 3, čas pečenia: 15 – 20 minút
DOBRÁ RADA:
Ak je cesto stále sypké, pridajte ešte 1 žĺtok alebo 2-3 lyžice vody.





Plnené košíčky
Cesto: 300 g hladkej múky 80 g práškového cukru jeden balíček vanilínového cukru 180 g masla jeden žĺtok citrónovú kôru 100 g pomletých vlašských orechov
Plnka: 250 ml vody 50 ml oleja 125 g kryštálového cukru 125 g vlašských orechov 175 g piškótovej strúhanky 50 ml rumu jeden balíček vanilínového cukru
Poleva: 100 g čokolády na varenie 70 g stuženého pokrmového tuku

Na dosku preosejeme múku, práškový cukor, pridáme vanilínový cukor, postrúhané maslo, žĺtok, postrúhanú citrónovú kôru, mleté orechy a vypracujeme vláčne cesto. Formičky vyložíme cestom, preložíme na plech a vo vyhriatej rúre upečieme doružova. Ešte horúce vyklopíme z formičiek. Vychladnuté košíčky naplníme plnkou, polejeme čokoládovou polevou a posypeme orechmi.

Plnka: Do hrnca nalejeme vodu, olej, rum, prisypeme cukor, pomleté orechy piškótovú strúhanku a vanilínový cukor. Zmes za stáleho miešania krátko povaríme. Ešte teplú ju vložíme do vrecka s ozdobným nadstavcom a nastriekame do košíčkov.

Poleva: Do hrnčeka polámeme čokoládu, pridáme posekaný tuk a za stáleho miešania rozpustíme nad parou.



Primátorské rožky

Cesto: 320 g hrubej múky, soľ, 100 g lieskových orieškov, citrónová kôra, 180 g masla, 100 ml mlieka, lyžička cukru, 30 g droždia, 100 g práškového cukru, balíček vanilínového cukru

Do misy dáme múku, soľ, zomleté, nasucho opražené oriešky, postrúhanú kôru a premiešame. Z vlažného mlieka, cukru a rozdrobeného droždia urobíme kvások a vlejeme do múky. Pridáme postrúhané maslo a vymiesime lesklé cesto. Spracované cesto zabalíme do utierky poprášenej múkou, zľahka zaviažeme a na dve hodiny vložíme do hrnca so studenou vodou. Vykysnuté cesto rozbalíme, na pomúčenej doske premiesime, sformujeme do tvaru bochníka a rozkrojíme ho na šesť rovnakých dielov. Každý ušúľame do tvaru valca s priemerom 2 cm, nakrájame na kolieska široké 1 cm a ušúľame rožteky. Rozložíme na suchý plech a v horúcej rúre upečieme doružova. Horúce obalíme v práškovom cukre, do ktorého sme primiešali balíček vanilínového cukru.


Višne v čokoláde


Cesto: 150 g čokolády na varenie, 70 g stuženého pokrmového tuku, 80 g vlašských orechov, 50 g kryštálového cukru, šťava z jedného citróna, 0,1 l rumu, višňový kompót, papierové košíčky

Polámanú čokoládu a posekaný tuk zohrejeme nad parou. Pomleté orechy sparíme sirupom uvareným s cukrom, 50 ml vody a citrónovou šťavou. Asi 30 višní vykôstkujeme, zalejeme rumom a odložíme. Košíčky rozložíme, do každého vlejeme lyžičku čokolády a necháme stuhnúť. Na stuhnutú čokoládu dáme kôpku orechov, vtlačíme višňu a zalejeme čokoládou.


Vzdušné mokka kúsky
Cesto: tri bielky, 200 g kryštálového cukru, 200 g mletých orechov, 20 g škrobovej múčky, dve lyžice instantnej kávy, pol lyžičky mletej škorice, tortové oblátky

Vaječné bielky s cukrom ušľaháme nad parou dotuha. Dve lyžice z tejto masy si odložíme. Do zvyšnej pridáme orechy, kávu, škoricu, škrobovú múčku a zľahka všetko premiešame. Z tortových oblátok vykrojíme pomocou pohárika kolieska, na ktoré dáme pripravenú masu. Zvyšnú bielu zmes uložíme navrch. Takto naplnené kúsky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 150 °C. Ozdobíme strúhanou čokoládou a čokoládovými omrvinkami.


