Pivný chlieb



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

2 poháre ražnej múky, 1 1/2 pohára svetlého 10 ° piva izbovej teploty, 1/2 sáčku sušeného droždia, 2 PL krupicového cukru, 1 PL soli, 1 vajce, 2 PL rozpusteného masla, 3 poháre hladkej múky, 1 PL kmínu, 2 PL sušenej restovanej cibule (nemusí byť), 1 PL kukuričnej múky

POSTUP PŘÍPRAVY

Výborný chlieb, milo ma prekvapil nielen svojou chuťou, ale najmä tým, že bol super šťavnatý a mäkký aj na druhý a tretí deň.

Večer si pripravíme kvások. Do misy dáme ražnú múku, pivo izbovej teploty a droždie. Dôkladne premiešame, prikryjeme plastovou fóliou a necháme cez noc kvasiť pri izbovej teplote. NA obrázku je odfotený pripravený kvások, fotený ráno.
Na druhý deň ráno vylejeme kvások do pekárničky. Pridáme k nemu cukor, soľ, vajíčko, rozpustené maslo a nastavíme program cesto - to v tom prípade, ak chceme chlieb piecť v normalnej rúre. Ak si chceme prácu uľahčiť, nastavíme si základný program. Keď už sú mokré prísady premiešané, prisypeme postupne pšeničnú múku. Na záver primiešame aj rascu a prípadne aj restovanú cibuľu. Ja som použila sušenú restovanú cibuľu. Cesto necháme vykysnúť. Hotové cesto si vyberieme na pracovnú plochu, prehnetieme ho a vytvarujeme z neho bochník. Bochník preložíme na plech s papierom, ktorý sme posýpali kukuričnou múkou.
Bochník priečne niekoľkokrát narežeme a necháme ešte 30 minút kysnúť na plechu. MEdzitým si rúru prehrejeme na 200 C. Do podkysnutého chlebíka "vmasírujeme" trošku kukuričnej múky. Vložíme do rúry a pečieme cca 25 minút, prípadne dovtedy, kým pri poklopkaní na spodnú stranu neznie duto.
Hotový upečený chlebík.
Detail na krajce chlebíka.