Kurací timbal



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

silný vývar z kuracej polievky * 1 vrecúško potravinárskej želatíny * soľ * celé čierne korenie * petržlenová vňať na ozdobu * FORMIČKY: použila som formičky z tupperware, ale aj obyčajné formičky na puding

POSTUP PŘÍPRAVY

Na uverejnenie tohto receptíku z krstín som pozabudla, ale pripomenula mi ho jedna milá mamička z Čiech, tak ho teda posúvam ďalej...

1. Recept som objavila v jednom časopise, názov si už presne nepamätám, mám ich na tony :-). Uvarte silnú kuraciu polievku - použite chrbáty alebo spodné stehná z kurčaťa. Mäso z vývaru budete ďalej potrebovať do formičiek - čím viac mäsa do nich dáte, tým bude predjedlo chutnejšie. Silný vývar preceďte cez sitko, aby zostal úplne čistý a priezračný. Ak treba, preceďte ho viackrát. Čo sa týka ochutenia, vývar viac osoľte a dajte viac korenia, budete ho konzumovať studený, takže musí mať výraznejšiu chuť. Pridala som o niečo viac soli a vegety.
2. Ak Vám vývar vychladol, zahrejte ho, max. do 60 stupňov, a rozmiešajte v ňom potravinársku želatínu. Ak použijete inú želatínu, tak sa držte návodu na použitie. Želatínu miešajte, pokiaľ sa úplne nerozpustí. Ak by sa celkom nerozpustila, ostanú v nej maličké "gulôčky", ktoré by nevsiakli chuť vývaru a jedlo by dostalo arómu niečoho umelého, čo sa mi stalo pri jednom dezerte. Jednoducho miešajte a miešajte a miešajte, pokiaľ sa želatína úplne nerozpustí.
3. Potom nakrájajte zeleninu a mäso z polievky,a poukladajte ich do formičiek a zalejte čistým vývarom. Robila som to tak, že som na dno formičiek naukladala mäso a zeleninu, zaliala som to troškou vývaru, a dala som to do chladničky stuhnúť, aby som na to mohla poukladať ďalšie poschodia. Inak by zelenina a mäso vyplávali napovrch. Pomedzi mäso som dala pár guličiek čierneho, červeného a zeleného celého korenia.
4. Formičky dajte do chladničky stuhnúť na pár hodín. Ak máte plastové pružné formičky, tak jemne ich postláčajte, aby želatína povolila, ak máte formičky pevné, tak ich na pár sekúnd zdola namočte do horúcej vody, želatína povolí a ľahko ju vyklopíte.
5. Timbal vyklopte na tanier, a ozdobte. Našim hosťom chutil na kyslo, poliaty octom, s jednohubkami z chleba, na spôsob huspeniny.
6. Výborne sa hodí ako predjedlo, alebo na studené misy.