Biely koláč (aj bez vajíčka)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

280 ml vlažného mlieka, 1 vajíčko, ½ mokka lyžičky soli, 75 g kryštálového cukru,30 g roztopenej vlažnej Hery, 450 g hladkej múky špeciál, 14-15 g čerstvého droždia****** Alternatíva bez vajíčka: miesto 280 ml pridajte 330 ml vlažného mlieka

POSTUP PŘÍPRAVY

Koláč je z toho istého cesta ako na briošky, ktoré mám v receptoch, len som ho vyskúšala upiecť v pekárničke - na program Koláč (ja mám DP Tesco na max 900 g bochník, ale môžete použiť aj väčšiu - čas pečenia bude asi len o niečo kratší), ktorý má prednastavenú dĺžku 2:50 min, ale s tým, že som pekárničku vypla 25 min pred ukončením programu. Najlepšie je použiť čerstvé droždie a len to uvedené množstvo - prvýkrát som dala polku a cesto nakyslo tak, že sa prilepilo o veko. Vyskúšala som ho upiecť aj bez vajíčka, len som pridala 50 ml mlieka naviac. A na chuti mu to vôbec neubralo. Dúfam, že bude chutiť aj vám.

Do pekárničky pridáme suroviny v uvedenom poradí, nakoniec rozmrvené droždie, zapneme program „Koláč“ – tam už netreba nič iné nastavovať. Cesto sa vymiesi trikrát –- po prvom miesení je cesto redšie, ale také to má byť. Ak ostane múka po bokoch nádobky, treba ju posťahovať, nech sa všetko pekne premieša, aby sa nestalo, že po upečení ostane surová múka prilepená na okrajoch bochníčka.
po piatich min miesi znova
a potom vymiesi ešte raz - každým miesením cesto zmení konzistenciu. Necháme ho nakysnúť
a upečieme do zlatohneda.
Kôrka, aj okraje sú jemné, nie chrumkavé. Po upečení vyklopíme z kontajnera a necháme vychladnúť na mriežke.
striedka
Dobrú chuť***
Tiež som už skúšala pridať do cesta miesto polotučného mlieko z automatu - a už to nebolo ono – vrch sa trochu prepadol, striedka bola tuhšia, inej konzistencie a piekol sa až do skončenia programu.