Mexický koláč



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Suroviny na 1 koláč: 250 g hladkej múky T-650, 1 lyžička soli, ½ prášku do pečiva, 125 g mäkkého tvarohu (nie nízkotučného), 1 vajíčko, 6 lyžíc olivového oleja, 6 lyžíc mlieka***plnka: olivový olej, 1 cibuľa, cca 250 g mletého mäsa, menšia konzerva kukurice, , ¾-1 kyslá smotana, cca 150 g tvrdého syra (Gouda, Eidam), mletá rasca, provensálske bylinky, paradajky

POSTUP PŘÍPRAVY

Tento recept som objavila už skôr v jednom časopise, ale až teraz som ho vyskúšala. Pridala som len viac syra, koreniny a vynechala papriku. Ak chcete mať trošku viac pikantnejšiu plnku, môžete si do nej pridať aj cesnak, trošku chilli papričiek (alebo korenie), čo uznáte za vhodné.

Plnka:(aby vás nemýlilo množstvo použitých surovín na obrázkoch, ja som si pripravila dvojitú plnku - na dva koláče), na olivovom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu,
pridáme mleté mäso (použila som bravčové plece), soľ, asi pol lyžičky mletej rasce, dve-tri štipky provensálskych byliniek, môžete si pridať aj červenú a žltú papriku nakrájané na kocky, ja som ich nedávala, premiešame, mäso opražíme a trocha podusíme na miernom ohni, podľa potreby môžete priliať trochu vody, ja som nedávala, nebolo treba, odstavíme. Ja som si mäso udusila deň vopred.
pridáme kukuricu, ak si plnku budete pripravovať v ten istý deň, ako koláč, nechajte ju trocha vychladnúť
kyslú smotanu – jej množstvo si treba ale prispôsobiť veľkosti formy, v ktorej budete koláč piecť – ja som dávala dve 180 g – na menšom plechu som mala po upečení plnku trocha redšiu a na druhom, ktorý som piekla vo väčšej zapekacej mise bolo smotany akurát,
pridáme nahrubo nastrúhaný syr,
premiešame,
nachystáme si paradajky,
nakrájame, pridáme do plnky,
premiešame, odložíme bokom a môžeme si pripraviť cesto.
Cesto: Rúru predhrejeme na 200° C, múku preosejeme, pridáme soľ, prášok do pečiva (v recepte bol uvedený celý prášok do pečiva, zdalo sa mi to veľa, tak som dala len polku), premiešame,
pridáme nakrájaný tvaroh, vajíčko, olej,
mlieko, vypracujeme cesto,
použila som mäkký tvaroh,
nechajte ho ešte chvíľku postáť – stačí len zo dve min.
Preložíme ho na jemne pomúčenú dosku, cesto sa nelepí, môžete si ho prevrátiť, aby sa nemuselo posypovať múkou zvrchu,
vyvaľkáme ho o troška väčší než je spodná časť formy – aby sme mali cesto aj po okrajoch, alebo si ho vyvaľkajte rovno na papieri na pečenie (ale nezabudnite ho vystrihnúť o troška väčší ako je spodná časť formy),
Cesto preložíme na papier na pečenie a do formy,
navrstvíme plnku a dáme zapiecť asi na 13-15 min.
– jeden som robila v zapekacej mise o priemere 22 cm, tam som mala trošku hrubšie cesto a druhý v mise o rozmeroch 33x20 cm.
Koláč necháme chvíľku vychladnúť,
vybrala som ho z formy, ale lepšie je ho krájať rovno v nej, aby sa vám nezlomil, ako mne,
nakrájame (tieto kúsky sú z tej väčšej misy, aby ste videli hrúbku cesta), môžete si ich posypať ešte kolieskami póru, alebo mladej cibuľky.
Dobrú chuť.