Višňový (čerešňový) koláč



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

• 500 g polohrubej múky • 1 Palmarín • 150 g práškového cukru • 1 vanilkový cukor • 100 g kyslej smotany • 1 prášok do pečiva • 2 vajcia • 150 g vlašských orechov • 1 višňový kompót (750 ml) • 150 g višňového džemu • 1 Zlatý klas

POSTUP PŘÍPRAVY

Receptík ma zaujal z relácie : Tajomstvo mojej kuchyne od Gizely Oňovej. Ja som nemala višne tak som použila čerešne a naozaj výborný, jednoduchý koláč.
Z múky, masla, vajec, cukru, vanilkového cukru, prášku do pečiva a smotany vypracujeme vláčne cesto. Odoberieme z neho 1/4 a dáme do chladničky. Plech vyložíme papierom na pečenie a zbytok cesta naň rovnomerne roztlačíme prstami. Na cesto poukladáme vykôstkované višne. Do višňovej šťavy pridáme džem a Zlatý klas a za stáleho miešania uvaríme puding, ktorý potom rovnomerne nalejeme na cesto. Z chladničky vyberieme odložené cesto a zmiešame ho s nahrubo pomletými orechmi. Túto zmes nastrúhame na vrch koláča. Pečieme pri 180°C asi 25 min. Hotový koláč posypeme práškovým cukrom a po úplnom vychladnutí ho nakrájame na menšie kocky.
Poznámka: Namiesto višňového kompótu a džemu môžeme použiť aj čerešňový alebo marhuľový