Pečené prasiatko



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto - 4 korpusy, na jeden: 5 žĺtkov, 5PL cukru, 5PL studenej vody, 5PL hladkej múky, 1/2 bal. prášku do pečiva, sneh z 5 bielkov. Plnka - tvarohová: 1 hera, 250g práškového cukru, 500g tvarohu. Použila som ešte ringlotový domáci džem a mandarínkový kompót - 2 konzervy. Poťahová hmota: 7dl práškového cukru, 3dl sušeného mlieka, 3PL vody, 3PL medu, 4PL oleja

POSTUP PŘÍPRAVY

korpusy upečieme deň vopred na papieri, 1 zrolujeme ešte teplý do rolády

takto sa to začalo :)
roládu som plnila tvarohovou plnkou a mandarínkami
základný kameň prasaťa je položený :) robila som v pekáči, v ktorom sa aj servírovalo, doporučujem niečo trošku väčšie, mne sa zle tvaroval a poťahoval zadok, lebo to bolo natesno...
na roládu položíme plnkou potretý orezaný korpus, akoby tunel
a ďalšia vrstva s tvarovaním hlavy
posledná vrstva je z kúskov, zvýšila mi ešte 1/2 korpusu
z odrezkov a zvyšného cesta si pripravíme punčovinu - nadrobiť do misy, zaliať šťavou z kompótu, vmiešať lekvár, má to mať plastelínovú konzistenciu. do punčoviny sa môžu použiť aj zvyšky plnky, dolievala som ovocný čaj
hotová punčovina, dala som vychladiť a môžeme začať tvarovať
podľa fantázie a zručnosti sme spolu s 9r dcérou zaoblili hrany a vytvarovali paprčky a zadok
prasiatko som dala do chladničky a na druhý deň prišiel rad na poťah. robím zo sušeného mlieka, vymieša pekáreň, robím ho vopred, aby som skontrolovala konzistenciu. správna je, ak sa vytvarovaná guľa v chladničke nerozleje. ak nedrží, je treba zahustiť sušeným mliekom a cukrom. vychladený poťah som rozvaľkala asi na 3-4mm na olejom potretej doske a plát preniesla na prasiatko, predtým celé potreté tenkou vrstvou masla - to je dôležité, aby sa poťah neroztopil
rukami jemne uhladiť a orezať okraje, vytvarovať chvostík, uši, namiesto očí som dala sušené slivky, už len namazať a bude to
keďže kvôli potravinovým alergiám detí nepoužívam farbivá, snažím sa ich nahradiť prirodzene farebnými potravinami a pochutinami. prasiatko som potrela zmesou slnečnicového oleja a mletej škorice. farbu chytilo krásnu do zlatista a aj pekne voňalo
hotovo, úspech na oslave bol obrovský :)))
takto vyzeralo zvnútra