Púpavové želé



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

220 kvetov púpavy, 1 l vody, 1 pomaranč, 1 - 2 ČL kyseliny citrónovej, 1 kg cukru, Gelfix 1:1 (alebo iný želírovací prípravok)

POSTUP PŘÍPRAVY

Kvety púpavy opláchneme, dáme do hrnca, zalejeme vodou, pridáme ošúpaný pomaranč nakrájaný na kocky a kyselinu citrónovu. Premiešame drevenou vareškou a necháme 24 hodín lúhovať. Potom precedíme. Z 1 kg cukru odoberieme 2 lyžice, premiešame s Gelfixom, pridáme k precedenému výluhu a privedieme do varu. Pridáme zbytok cukru a za stáleho miešania varíme cca 5 minút aj viac. Prípadne postupujeme podľa toho ktorého želírovacieho prípravku. Podľa mojich skúseností varíme radšej dlhšie ako je uvedené v postupe na obale. Ešte horúce vlejeme do (výživových) fľaštičiek, dobre zatvoríme, otočíme hore dnom a uložíme do deky, kým nevychladne. Prípadne môžeme krátko zasterilizovať.

Z tejto dávky sa urobí 6 výživových fľaštičiek.

Skúšala som dať namiesto pomaranča citrón, a je to tiež výborné.

Alternatíva ku klasickému púpavovému medu, používame namiesto džemu alebo ovocného želé na pečivo alebo chlieb.

Odkedy som vyskúšala tento recept, už púpavový med nerobím.
Je to výborné!