Mocca roláda



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

CESTO: 6 vajec * 70 g práškového cukru * 20 g kakaa * 40 g hrubej múky *
KRÉM: 2 vajcia * 100 g kryštálového cukru * 250 g masla * 2 lyžice instantnej kávy

POSTUP PŘÍPRAVY

Toto je jedinečná roláda na sviatočné chvíle... ozajstná rozkoš, máloktorý múčnik prekoná tento svojou kvalitou... Finančne Vás vyjde trocha drahšie, ale určite stojí za to, kávičkár, ktorý miluje sladkosti, Vás bude mať ešte radšej a Vy budete v jeho rebríčku o stupienok vyššie. Samozrejme, ak o to stojíte.
Oboznámim Vás s postupom práce: žĺtky vymiešame s cukrom a kakaom. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a primiešame ho spolu s múkou do cesta. Nech Vás nepomýli malé množstvo múky, naozaj platí 40 g hrubej múky. Upečieme na mastnom papieri, necháme stočený vychladnúť a naplníme krémom. Postup prípravy krému: vajcia s cukrom vyšľaháme nad parou dotuha, maslo s instantnou kávou vymiešame do peny, a spojíme. Vyzerá to dosť jednoducho, ale trvalo mi to skoro dve hodiny. Pri šľahaní vajec nad parou si kľudne doneste do kuchyne hrubú rozčítanú knihu, prečítate možno pár kapitol, pokiaľ krém vyšľaháte, ale nezúfajte, v týchto horúčavách sú aj horšie veci, ako stáť pri vriacej vode a miešať krém. Napríklad stáť pri hrnci s vriacou vodou a miešať dva krémy alebo žehliť tonu prádla pre regiment vojakov.

1. Uvaríme si trocha instantnej silnej kávy, silná znamená v tomto poňatí - silná ako hrôza a po vypití nezlúčiteľná so životom a s fungovaním zdravého srdca. Kávu necháme vychladnúť, ale čisto teoreticky vychladne sama, pokiaľ ju budeme potrebovať, takže tieto riadky píšem úplne zbytočne. Ach, ja neznášam zbytočnú robotu najviac na svete!
2. Ideme robiť cesto na roládu. Takže použijeme suroviny v recepte na cesto. Žĺtky vymiešame s cukrom a kakaom.
3. Vystelieme plech papierom na pečenie.
4. Vyšľaháme dotuha bielky.
5. Pridáme bielky k vyšľahaným vajciam a zapracujeme opatrne 40 g hrubej múky.
6. Cesto vylejeme na plech a zarovnáme.
7. Pečieme pri 180 stupňoch nejakých 15-20 minút.
8. Na stôl si dáme čistú utierku.
9. Priamo z rúry vyberieme upečený roládový základ na utierku.
10. A bez zbytočných slov a komentárov roládu zvinieme.
11. A v tejto polohe ju necháme ÚPLNE vychladnúť.
12. Teraz je čas prezliecť sa do niečoho voľnejšieho. Ja som zvolila plavky, ale kľudne môžete byť aj úplne naholo, nielenže budete pre manžela sexi, ale touto kombináciou mu zrealizujete zidealizovanú predstavu dokonalej manželky - nahá žena, ktorá varí. Sen každého muža, dokonca aj ženatého. Ideme miešať krém nad parou, a pravdepodobne vypotíte nejaké to kilečko, ktoré vzápätí musíte telu vrátiť, aby ste neboli nevďačnica. Zvoľte si väčší hrniec, do ktorého dajte vodu a samozrejme zapnite plyn/elektriku, voda musí vrieť.
13. Do hrnca postavte misu, aby samozrejme prečnievala cez okraj hrnca.
14. Ideálne by bolo, keby ste mali v blízkosti sporáka aj elektrickú zásuvku a mohli ste miešať tých úmorných 20-30 minút elektrickým šľahačom 2 celé vajíčka so 100 g kryštálového cukru.
15. A nakoľko sme ženy a vieme robiť viacero činností naraz, pretože využívame na rozdiel od mužov obe hemisféry svojho mozgu a príprava tohto krému trvá čosi dlhšie, kľudne si prineste dobrú rozčítanú knihu a stihnete zopár kapitol. Ja som ich stihla 6.
16. Krém je po polhodinke úmornej práce vyšľahaný. Ocení to iba človek, ktorý už prešiel týmto peklom - v lete v tropických horúčavách, keď padajú teplotné rekordy, sa dobrovoľne idete uvariť spolu s krémom nad parou. Ten musí byť samozrejme, ak ste už skončili, horúci (uvarený) a veľmi hustý, skúška správnosti: nesmie kvapnúť z metličky. Teraz hoďte sprchu, pravdepodobne ste uvarené aj Vy. Doplnila som tekutiny v podobe pollitrového červeného striku a hneď je človeku lepšie na svete, zvlášť pri varení krému v pare. Nasleduje činnosť, ktorú určite dobre poznáte: krém musí úplne vychladnúť, a sem-tam ho premiešajte.
17. Umyte metly a ide sa šľahať celé maslo s dvoma polievkovými lyžicami instantnej studenej kávy. Že už stihla vychladnúť???
18. Za predpokladu a povinnej podmienky, že krém šľahaný nad parou, je už studený, spojte oba krémy. Krém šľahaný nad parou pomaly pridávame do masla.
19. Na sto percent je už vychladnutá aj roláda. Opatrne ju rozbaľte, aby ste ju nezlomili a preložte si ju na nejaký podnos, ktorý ľahko strčíte do chladničky.
20. Roládu bohato natrite krémom.
21. Opatrne zviňte.
22. Zvinutú roládu natrite krémom, vidličkou urobte pruhy tzv. "kmeň stromu" a posypte mletou čiernou kávou. Toto už je ozajstný koniec.
23. Vlastne ešte nie. Ak Vám zvýšilo trocha krému, dajte ho do mrazničky, určite sa Vám ešte veľakrát zíde - tieto zbytky používam na kúpený korpus a to vyčarujete prakticky za pár minút tortu.