Rýchla hrnčeková knedľa

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

200 ml mlieka, 200 g hrubej múky, soľ, 1 vajce, 1 žemľa, 10g masla, masť alebo smetol na hrnčeky.
(toto je minimálne množstvo, čo robievam, zväšča si to vynásobim 2)

POSTUP PŘÍPRAVY

1. Najprv si žemľu (rožky) pokrájame na kocky a opražíme na masle do zlastista.

2. V mlieku rozmiešame múku, trochu soli, žĺtok a spolu dobre vypracujeme, je to podobné cesto ako na palacinky. Do tejto hmoty pridáme opraženú žemľu a tuhý sneh z bielka.

3. Vhodné hrnčeky (radšej staršie) vymastíme smetolom alebo masťou, naplníme ich asi do 3/4 cestom (nech vás nemýli, že cesto je dosť riedke), vložíme do vriacej vody, nech je tá vriaca voda aspoň tak 2 cm pod okraj hrnčeka, prikryjeme a varíme asi 1/2 hodiny. Pichnutím špáradla (tenkého drievka) zistíme, či sú knedle uvarené, potom z vody vyberieme šálky a knedle z hrnčekov vyklopíme, ide to dosť ľahko a pokrájame.

Sú fantastické, dajú sa jesť aj samé bez omáčky a mäska. :-))