Burizonové gule bez salka



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

400g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 150ml šľahačkovej smotany, 50g masla, 2 balíčky burizonov, papierové košíčky

POSTUP PŘÍPRAVY

Z rôznych receptov, čo som vyskúšala, mi tieto gule chutia najviac, nie sú také lepidlové ako zo salka, len jemne karamelizované. Karamel robíme na najnižšom plameni, v kastróli so širokým dnom, aby bola vrstva cukru čo najtenšia. Cukor pomaly karamelizujeme, stále miešame, vytvorené hrudky cukru roztlačíme varechou. Keď je karamel úplne tekutý a hladký, vsypeme vanilkový cukor, ten sa rozpustí rýchlo a vlejeme šľahačkovú smotanu. Hmota stvrdne a začne bublať, stále miešame až sa znova skvapalní, získa hustejšiu konzistenciu, musí byť úplne hladká. Odstavíme zo sporáka, vmiešame maslo a keď je úplne rozpustené, dôkladne vmiešame burizony. Navlhčenými rukami tvarujeme guličky a vkladáme do košíkov.

Takto vyzerá správne rozvarený karamel so šľahačkou