Zapečená brokolica s nivou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Tento recept robila pred niekoľkými rokmi v nejakej relácii Adriena Bartošová a robievam ho často, s rôznymi obmenami. Dnes som pridala aj trošku šunky, lebo nosím uvarené jedlo aj mojej 81 mame a tá vždy povie - je to dobré, ale chýba mi tam mäsková chuť, alebo vôňa. Tak to nie je čisto bezmäsité jedlo, aby mala po vôli, ale nedávam vždy šunku. V lete zvyknem nakrájať aj čerstvú papriku/červenú aj kúsok zelenej, aby aj oko z toho niečo malo/, nemala som doma, lebo ešte ráno som nevedela, čo budem variť. Tak som prehrabala mrazničku a tu je výsledok. Suroviny : očistenú brokolicu, aj ošúpanú stopku pokrájanú na menšie kolieska, 2 hrste uvarených cestovín, menšia cibuľa pokrájaná nadrobno, trochu šampiónov - ja som dala zamrazené, ale ak sú čerstvé stačia 3-4 kusy, 15-20 dkg NIVA, olivový olej, alebo kúsok masla. Na zálievku : 1 sladká smotana 12%, mlieko asi 1,5-2 dcl, 2 instantné brokolicové polievky, 1 KL korenia GYROS, 1 KL provensálskeho korenia 2-3 strúčky cesnaku rozpučeného.

POSTUP PŘÍPRAVY

v obrázkovom postupe

Na dno zapekacej misky dáme plátky masla, alebo 2-3 PL olivového oleja. Dno pokyjeme uvarenými cestovinami, iba minimálne
Medzitým si dáme na 10-15 minút spariť umytú a rozobratú brokolicu. Stopku som ošúpala a pokrájala na menšie časti
Pridáme pokrájanú cibuľku a šampióny, snažíme sa rovnomerne rozsýpať, aby sa dostalo zo všetkých surovín všade.
Pridala som šunku, brokolicové ružičky /stopky som rozprestrela naspodok, aby boli v omáčke urobené na mäkko. Medzery som vyplnila cestovinou, aby to bolo zhruba zarovnané.
Suroviny na zálievku som rozmiešala dobre v miske. Na prvom obrázku vidieť tú instantnú polievku, treba dobre rozmiešať, tá nám zahustí omáčku. Tej omáčky má byť toľko, aby boli suroviny zakryté, tým sa rozpustí pri pečení niva a ochutí omáčku.
Nahrubo postrúhaná niva a zálievka na to. Pripravené na pečenie. Piekla som na 190 st. približne 45 minút. Uvidíme podľa povrchu. Ja som to mala zakryté, môže sa na záver odokryt. Ja to nemám rada, keď to povrch vysušený, ale nachvíľku sa môže dať zapieť odokryté.
Tu je hotové jedlo, krásne vonia od provensálkych byliniek a tá niva dá omáčke výbornú chuť. Nesolila som, lebo gyros je slaný aj niva. Dobrú chuť. Nevadí, že som nemala v nedeľu mäsko, výborne som si pochutila.