Nadýchané zemiakové pampúchy- pečivo



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

recept som si vymyslel, pretoze recepturu som nikde na nete nenasiel, ale v obchode sa kúpiť dajú- 8 malých zemiačkov, ak mate velké- stačí aj 2-3, hladká múka- asi o tretinu viac ako zemiakov, 3 čl kyslej smotany, cca 1pl vegety, 2pl oleja, cca 1dl mlieka, KVÁSOK: kocka kvasníc, 1dl vlažného mlieka, 1čl cukru, špetka soli, NA VRCH: 1 vajko, 1pl mlieka, trocha vegety podla chuti, sezam a ľan na posypanie

POSTUP PŘÍPRAVY

zemiaky uvarime večer v šupke, ráno si urobíme kvások a medzitým zemiaky postrúhame na jemno, zo surovín vymiesime cesto- múku dávame od oka, aby bolo cesto pekne vláčne, do kysnutého cesta dávam vždy trochu kyslej smotany, doporucila mi to babka cukrarka, tak to tak robím. Cesto a misku dobre pomúčime aby sa nam to nelepilo, necháme kysnúť 30min, cesto sa zdvojnásobí. Rozdelil som ho na 4 časti, každu štvrtinu si premiesime z boku aby sme ho nespuchli. Každu štvrtinu som si rozdelil na 3 časti, aby som dosiahol pampuchy velkosti ake chcem. Každy pampuch som z boku premiesil, trošku ponaťahoval (nie valkať aby sme cesto nepopučili). Na plechu necháme podkysnúť 20min. Potreme s rozkvedlaným vajkom s mliekom a vegetou.Pečieme pri 180 C približne 15-20min aby trošku stmavli.

takto vyzerajú po podkysnutí, sú potreté, posypané, a pripravené do trúbi.
vyšlo mi 12 pampúchov, takže som ich upiekol na 2 plechoch.
bol som až sám prekvapený aké boli krásne nadýchané, a jemnučké. Vzhladom na to že recept som si vymyslel, nešiel som podla receptúry.
V poslednej dobe som sa dost dal na take domáce potraviny. Robím našej rodinke domáce bio jogurty, pečiem chlebík, a rožky. Tieto recepty na MMB sú. Sem tam keď som v Ba v škole cez týždeň, kúpujem si také zemiakové žemličky. Na tie som ale recept nenašiel, tak som si ho vymyslel a kto tento recept skusí, musí uznať, že som sa celkom trafil.