Pusinkový ríbezlovník



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

cesto: 250g poloh. múky, 150g hladkej múky, 200g Heri, cca 2dl mlieka- přimnežene, 1čl sódy bikarbóny, 4žĺtka ak sú väčšie vajka, alebo 5 ak menšie, 1 vanilkový cukor, 50g kr. cukru,- cca 600-800g ríbezlí sneh: 4-5 bielkov, 300g kr.cukru, štipka soli

POSTUP PŘÍPRAVY

korpus z cesta upeceme tak na 70%, nasypeme ribezle, zatreme snehom a este asi 45min susime na najnizsom stupni, v mojom pripade aj s pootvorenymi dvierkami

tento kolacik je bombovo osviezujuci v teplom lete, ale ak mate moznost si ribezle zamrazit, nevahajte, a sup s nimi do mrazaku, aby ste si mohli tuto dobrotku dopriat aj v prostred zimy.\r\nTakze som si z mrazaku vytiahol ribezle a dal na radiator roztopit.
zo surovin si urobime cesto, nechame ho 30min odstat v chlade a na pracovnu dosku si pacneme papier na pecenie
trosku sa s cestom pohrame, a rozvalkáme ho pekne az k okrajom papiera, ak sa cesto lepi na valcek- pomucime ho
a velmi jednoducho prenesieme cesto aj s papierom na peceninie na velky plitky plech
korpus podobkame sparatkom aby sa nevyduval a dame ho piect. Vymixujeme si husty sneh. Do snehu ide 300g cukru, je to dost, ale je treba si uvedomit, ze tam je skoro kilo kyselych ribezli.
ja som korpus piekol 15min, je upeceny tak na 70%, ale mam staru plynovu trubu pred vymenou, takze si vo vasej trube to bude mozno trvat kratsie.
na korpus vysypeme ribezle, ideal je, aby boli co najhustejsie ale aby boli iba v jednej vrstve. z cerstvych sa da tento ideal dosiahnut lepsie, to priznavam.
na ribezle natreme sneh, na staru priesvitnu roztierku po babke nedam dopustit
plech vratime do truby, ale musi byt stiahnuta na minimum, ak mate moznost zapnite ventilator, ak nie, pootvorte dvierka a mozete tam strcit napriklad lyzicku ako ja. Ide o to aby sme na povrchu ususili pusinkoznu hmotu. Sneh by nemal zhnednut ale zostat hrasne bieli a chrumkavy. Tento krok trva asi 45-60min.
tento kolacik vam dava moznost vychutnat si sviezost leta aj v zimnom obdobi vdaka vyvazenej chuti osviezujuco kyselkavych ribezli a chrumkaveho sladkeho snehu na povrchu.