Chlieb



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

(Ak máte stroj - pekáreň na chlieb, napíšte, pridám recept.)

Ďakujem za záujem, tu je recept:
350 ml mlieka (niekedy dávam 300 ml mlieka a 50 ml acidka),
1 a pol lyžičky soli,
1 lyžica octu (môže byť aj jablčný, no ja dávam obyč),
2 lyžice oleja (môže byť aj olivový, dávam taký, ktorý mi práve padne do ruky :),
350 g hladkej múky,
100 g grahamovej múky (kupujem v Kauflande),
50 g ražnej múky (tiež z Kauflandu),
1 lyžička cukru,
1 a pol lyžičky sušeného droždia,
-----
slnečnicové semienka,
ľanové semienka,
rasca,
bazalka, oregano, majorán (podľa toho, komu čo chutí)
----
Pekáreň zn. Bifinett (z Lidlu - to je zároveň "recept" pre Eriku :),
program základný,
na 1 kg chleba,
tmavá kôrka.

POSTUP PŘÍPRAVY

Suroviny dávam do nádoby presne v takom poradí ako sú uvedené. Mlieko zvyčajne zohrievam, ale nie je to nutné. Semienka a bylinky možno dať hneď na začiatku alebo po pípnutí, ja dávam asi 2 lyžice slnečnice, 1 lyžicu ľanu, 1 lyžičku (niekedy aj menej ) rasce, asi 1-2 lyžičky byliniek (najčastejšie bazalku a oregano). Cesto vždy obzriem (lebo niektoré suroviny už dávam od oka :), ak sa mi zdá, že je príliš tuhé, prilejem trocha mlieka, celkovo je chlieb lepší keď je cesto tak stredne husté :). Po poslednom miesení vyberám háky, po upečení hneď vyberám nádobu z pece, po asi 10-15 minútach sa chlebík dá v pohode vyklopiť z nádoby. Zabalený v čistej utierke ho na mriežke nechám vychladnúť, vychladnutý ho nakrájam (to nemusíte, len môj manžel to nerád robí :)) a dám do mikroténového sáčku. Zjeme ho za 2-3 dni, ale ak nie, tak na 4. deň je už tvrdší.

Pekáreň mám vyše roka, vyskúšala som viacero receptov, dospela som k tomuto, chutí nám najviac.