Vianočný kapor na víne s marinádou
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Suroviny:
Stredne veľký kapor
250 ml suchého vína (rizling)
1000 g zemiakov
100 ml oleja (najlepšie olivového)
3 citróny
2 cesnaky
nadrobno nasekaná zelená petržlenová vňať
sušené oregano
rozmarín
tymian
podravka
(soľ).
POSTUP PŘÍPRAVY
Postup:
Kapra vypitváme, umyjeme a očistíme od šupín. Na povrchu kož z oboch strán narežme pásiky na každých 3 centimetroch. Povrch aj vnútro posolíme podravkou (soľou). Na dno ohňovzdornej misy nalejeme 200 ml vody, 200 ml bieleho vína a 50 ml oleja. Zmiešame to s jedným pretlačeným cesnakom, petržlenovou vňaťou, štipkou sušeného oregana, rozmarínu a tymianu. Do toho nálevu uložíme celého kapra a dáme piecť asi na 40 minút do vyhriatej rúry. Marinádu na zalievanie upečeného kapra pripravíme zo šťavy z 3 citrónov, 50 ml vína, 50 ml oleja, pretlačeného cesnaku a petržlenovej vňate. Prelejeme ňou upečeného kapra, ozdobeného petržlenovou vňaťou. Podávame s opečenými zemiakmi alebo zemiakovým šalátom s dusenou ryžou.