Babičkine dolky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

250 g polohrubej múky
2 vajcia
1/2 l mlieka
1 kocka kvasníc
2 PL kryštálového cukru
štipka soli
1 dl oleja
za hrsť ovsenných vločiek

POSTUP PŘÍPRAVY

Z kvasníc, cukru a trochy mlieka vytvoríme kvások.
Vo väčšej nádobe zmiešame múku, vajcia, mlieko, ovsenné vločky.
Do vymiešanej zmesi pridáme kvások, trochu oleja a cukor a dobre vymiešame.
Cesto musí byť redšie, asi také ako pri palacinkách.
Dáme ho minimálne na pol hodiny nakysnúť. Cesto nakysne minimálne do raz toľkého objemu a bude veľmi krehké.
Potom dolky už len vypražíme na máličko poolejovanej panvici.

surovniny potrebné na dolky
Z kvasníc, cukru a trochy mlieka vytvoríme kvások.
Vo väčšej nádobe zmiešame múku a vajcia. Nádoba musí byť naozaj veľká, pretože cesto veľmi nakysne - minimálne jeden násobok svojho pôvodného objemu.
pridáme mlieko a ovsenné vločky
Do vymiešanej zmesi pridáme kvások, trochu oleja a cukor a dobre vymiešame. Namiesto cukru môže byť kľudne med, nam momentálne chýba, tak som dala cukor. Veď tie 2 lyžice nikomu neuškodia.
Cesto musí byť redšie, asi také ako pri palacinkách.
Nádobu zakyjeme a necháme cesto najmenej pol hodiny kysnúť. Pokiaľ máte v kuchyni chladno a potrebujete, aby cesto rýchlejšie vykyslo, stačí dať pod nádobu inú misku s horúcou vodou ako ja dnes.
Po vyksnutí je cesto veľmi jemné, čoho som na prvý-krát zľakla, ale je to tak správne a dolky budú úžasne ľahké a chutné.
Cesto naberáme polievkovou lyžicou na jemne olejom potretú panvicu. (toho oleja odporúčam naozaj máličko, inak budú dolky mastné a ťažké na žalúdok). Ja som mastila asi 3 x počas celého pečenia
Tak a už je hotovo, zostáva už len ozdobiť podľa vlastnej fantázie. Ja som mala v chladničke černice tak som ich roztlačila spolu s práškovým cukrom....mňam!