Čerešňová bublanina



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

300 g polohrubej múky * 150 g práškového cukru * 140 g roztopeného masla * 2/8 l mlieka * 2,5 dcl mlieka * 2 vajcia * ½ balíčka prášku do pečiva * ovocie

POSTUP PŘÍPRAVY

Véééééľmi jednoduchý ako sa na bublaninu patrí :-) Jediné, čo sa v našej domácnosti nepatrilo, bol fakt, že som tentokrát piekla sama samučká bez dcérky, pretože bola s ockom na "cyklistickom" výlete, ale zaujímavé bolo zistenie, že som ho mala urobený za 20 minút, čo sa mi s dcérkou nemôže v žiadnom príhode stať :-).

1. V mise zmiešame vajcia, cukor, múku......
2. ... pridáme roztopené maslo.... (koláč nebude suchý, ale vláčnejší a jemnejší)
3. Pridáme vlažné mlieko.
4. ... kypriaci prášok - stačí polovička, aby bublanina nebola zbytočne horká...
5. Čerešne umyjeme, odkôstkujeme a rozkrojíme napoly.
6. Do vymastenej a múkou posypanej formy vylejeme cesto, malo by byť skôr hustejšie, aby čerešne neklesli na dno formy. Ak ho máte riedke, pridajte múku.
7. Poukladajte čerešne.
8. Čerešne kladieme "chrbátikom" dole, aby z nich šťava nevytiekla.
9. Posypeme vanilkovým alebo škoricovým cukrom, resp. obyčajným kryštálovým cukrom zmiešaným s mletou škoricou.
10. Koláč upečieme. Piekla som ho pri 180 stupňoch asi 25 minút.
11. Ako som spomínala o pár bodov vyššie v bode 8., šťava z čerešní nevytiekla a koláč ostane príjemne šťavnatý. Ak máte menšiu okrúhlu formu, bublaninu urobte z polovičnej dávky.
12. Upečený koláč nechajte vychladnúť. Ja ho ešte postraším práškovým cukrom a ozdobím šľahačkou alebo prelejem pudingom. Brú chuť! Samozrejme, ovocie si zvoľte aké chcete podľa sezóny.
13. Na tanier naraanžujem čerešne prepichnuté špáradlom a šplechnem trocha šľahačky.