Adventné koláčiky z cesta, ktoré sa rozplýva na jazyku



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Pôvodne to mali byť len adventné rohlíčky, no napokon to boli nielen rohlíčky, ale aj koláčiky. 280 g hladkej múky. 2 vajcia. 20 g droždia. 2 lyžice kyslej pochúťkovej smotany. 2 lyžice vlažného mlieka. 130 g rozpusteného vlažného tuku. 40 g práškového cukru. Štipku soli. Náplň: 1/8 l mlieka, 250 g pomletých orechov (alebo lieskových orieškov), 100 g kryštálového cukru, ½ balíčka škoricového cukru, troška strúhanej citrónovej kôry + žĺtok na potretie Tento rozpis je cca na 16 ks rohlíčkov.

POSTUP PŘÍPRAVY

Preosejeme múku, pridáme vykysnutý kvások (2 lyžice vlažného mlieka+droždie+troška cukru), rozpustený vlažný tuk, kyslú smotanu, vajce, práškový cukor, štipku soli a dôkladne vypracujeme na hladké cesto. Podľa potreby môžeme pridať múku.
Do mlieka nasypeme kryštálový a škoricový cukor, pridáme citrónovú kôru, pomleté orechy a necháme raz prejsť varom. Potom odstavíme a necháme vychladnúť.
Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto na cca 4 mm silný plát, ktorý rozkrájame na 16 štvorcov o veľkosti 10x10 cm. Na každý štvorec dáme asi za čajovú lyžičku náplne, šikmo zvinieme a vytvoríme rohlíčky. Dáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Môžeme nechať troška podkysnúť, ale nemusíme. Potrieme rozšľahaným žĺtkom a pečieme do zlatista (cca 20 minút pri 180 C).

Sú výborné aj s inými náplňami napríklad so slivkovým lekvárom. Pri potieraní môžeme k žĺtku pridať troška sladkej smotany – rohlíčky budú mať po upečení krajšiu farbu.

Zdroj: Časopis Dobrou chut

A pohľad z blízka