Medovníčky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

750 g polohrubej múky, 1 kypriaci prášok do perníka, 350 g práškového cukru, 60 ml medu, 120 ml oleja, 4 vajíčka (veľ. M, ale väčšie) ****Poleva na ozdobenie: 1 bielok, 1 lyžička citrónovej šťavy, 140 g práškového cukru, 2 lyžičky škrobu

POSTUP PŘÍPRAVY

Tieto medovníčky nemusíte piecť dopredu - hneď po upečení sú trošku chrumkavé, no zmäknú hneď do druhého dňa.

Aby vás nemýlilo množstvo použitých surovín - piekla som ich teraz len na zdobenie z polovičnej dávky. Do misy dáme múku, kypriaci prášok,
práškový cukor, poriadne premiešame,
pridáme najprv olej,
tekutý med - nie hustý /ak ho budete zohrievať, má mať izbovú teplotu, nesmie byť horúci/,
vajíčka,
všetko poriadne vymiesime, mne sa cesto potom skôr lepí a pomôže mi, keď si umyjem ruky studenou vodou a suchými ho znova spracujem, potom ho ešte vymiesim na pracovnej doske, ak sa stále lepí, rozotriem si trošku oleja v rukách a vypracujem na vláčne, trošku lepkavé cesto, ktoré zakryjeme a necháme postáť do druhého dňa v chladničke. Ak by sa vám cesto nechcelo spojiť (zo začiatku je trošku drobivé, ale malo by sa dať spojiť), naolejujte si trochu ruky a vymieste ho. Ak by sa veľmi mrvilo, pridajte ešte jedno vajíčko.
Na druhý deň preložíme cesto na pomúčenú dosku,
vyvaľkáme na hrúbku 0,5 cm, formičkami povykrajujeme rôzne tvary,
preložíme na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie.
Medovníčky, ktoré budeme zdobiť bielkovou polevou, ničím nepotierame, upečieme pri teplote 190° C, približne 7-8 min., možno aj menej, radšej si ich sledujte.
upečené medovníčky majú byť svetlé, ak ich necháte viac zatiahnuť, môžu sa vysušiť.
a takto vyzerajú odspodu...
Zvyšky z vykrojeného cesta dáme dokopy - aby som nemusela znova múčiť dosku, vaľkám ho na papieri na pečenie - spodný posypem len jemne múkou,
prikryjem ďalším papierom a znova vyvaľkám.
A znova vykrajujeme ďalšie medovníčky, kým neminieme všetko cesto.
Medovníčky sa pri pečení nafúknu a trošku roztiahnu, treba ich ukladať trošku ďalej od seba, po upečení ich treba nechať len chvíľku (možno pár sekúnd) postáť na plechu, až potom ich preložíme, ja si ich zvyknem hneď prikryť. Medovníčky na zdobenie si odkladám zvlášť.
Poleva: k bielkom pridáme citrónovú šťavu, chvíľku šľaháme a pridávame postupne /nie naraz/ po lyžičkách ***preosiaty*** práškový cukor, zároveň šľaháme, nakoniec pridáme škrob a ešte poriadne prešľaháme.
Hotová poleva nesmie tiecť, mala by sa asi takto ťahať. Misku s polevou zakryjeme vlhkou utierkou, aby nevysychala. Ak ju neminiete všetku naraz a budete pokračovať v zdobení ďalší deň, môžete ju odložiť v nádobke s vrchnákom do chladničky.
Povrch natieram štetcom, trochu polevy (asi dve-tri lyžice) odoberiem do inej mištičky, pridám 2-3 kvapky vody a poriadne vymiešam. Ak by sa nedala veľmi dobre rozotrieť, treba podľa potreby znova pridať po kvapkách vodu. Necháme zaschnúť a môžeme pokračovať v zdobení.
Medovníčky ozdobíme; na získanie farebnej polevy stačí odobrať trošku z bielej polevy do mištičky a pridať kvapku tekutej potravinárskej farby a ak treba, trošku zriediť vodou, alebo na špičku noža práškovej potravinárskej farby a poriadne vymiešať.
Ak si medovníčky nebudete zdobiť polevou, pred pečením ich potrite rozšľahaným vajíčkom, rozmiešaným s dvomi lyžičkami vody a do cesta môžete vtlačiť kúsky orechov.
Tieto sú ešte z minulého roka.
Želám vám príjemné pečenie a veľa zábavy pri ozdobovaní :o)