Budapeštianska torta

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

7 vajec, 7 lyžíc cukru, ½ pr. do pečiva, štipka sódy bikarbóny, 5 lyžíc polohrubej múky, 2 lyžice kakaa, čokoládová poleva na ozdobu. Krém: 4 lyžice cukru, 200 ml vody, 1 vajce, 2 žĺtky, 2 lyžičky polohrubej múky, 1 vanilka, 70 g kakaa, 100 g čokolády na varenie, 350 g masla.

POSTUP PŘÍPRAVY

Bielky vyšľaháme pridáme cukor, žĺtky zmiešame s pr. do pečiva a sódou bikarbónou, postupne primiešame do snehu a nakoniec primiešame múku premiešanú s kakaom. Upečieme, prekrojíme na 3 pláty.
Krém: cukor skaramelizujeme ( ja som dala nie 4 lyžice, ale 5, pretože je to potom dosť horké od čokolády a kakaa), zalejeme vodou a miešame, kým sa rozpustí. Do vychladnutého pridáme žĺtky, vajce, múku, vanilku, kakao, 250 g masla a uvaríme hustý krém., pridáme posekanú čokoládu a miešame, kým sa nerozpustí. Keď vychladne, vmiešame zvyšok masla, najlepšie na druhý deň. Plníme korpus, celú potrieme krémom.

Recept je z knihy Recepty zo života, 6 časť, je výborná, na fotke vyzerá tak nenápadne, mne ju poradila susedka cukrárka, vraj niečo tak dobré už dávno nejedla, a mala pravdu, cez víkend som robila dve, jednu som darovala švagrovi, druhá bola pre manžela.