Zemiaky a fazuľa na smotane



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

asi 5 ks stredne veľkých zemiakov, 1 konzerva červených fazulí, 1PL hustého par.pretlaku, 1lyžičky mletej papriky, soľ, 500ml smotany na varenie, 3PL hl.múky, cibuľa, omastok (trochu oleja alebo masti), zelerová vňať, malá červená paprika, 1PL kr. cukru, 1PL octu

POSTUP PŘÍPRAVY

Zemiaky očistíme, pokrájame pozdĺžne na štyri mesiačiky a potom priečne na plátky, alebo môžte zvoliť ľubovoľný tvar , trebárs kocky, a dáme do hrnca, kde sa už na omastku upražila do sklovita cibuľka- pokrájaná na jemno....

...pridáme mletú č. papriku, zalejeme vodou len tak, aby boli zemiaky ponorené a necháme uvariť
zatiaľ si pripravíme zátrepku, dajte si asi tri deci smotany do nádoby a rozhabarkujte s múkou (asi 3PL), ostatnú smotanu nechajte zatiaľ tak...
otvroríme si konzervy ;o)
prichystáme vňaťku
posekaná na jemno
do uvarených zemiakov dáme asi za lyžicu pretlaku, zamiešame..
teraz pridajte smotanu s múkou, nechajte prevariť a sledujte konzistenciu..ak sa vám zdá riedka, tak do tej smotany čo vám ostala zamiešajte ešte múky a vlejte do hrnca, ak je hustota v pohode, tak prilejte len čistú smotanu a ak je hustá, tak opatrne dolejte ešte mlieko alebo trošku vody
na záver pridajte scedenú fazuľu
keď sa fazuľa prehreje, odstavte a pridajte vňaťku a trochu papriky na jemné kocôčky, tá tam bude chrumkať, ale tie dve posledné veci nemusíte, mne sa to tam páčilo hlavne pre farbu:o)
pridajte soľ, cukor a ocot podľa chuti, ja som to najprv len posolila a potom som tam dala po jednej PL cukor a ocot, viac nie, len na mierne zvýraznenie chuti....
.... môžme podávať a odporcom bezmäsitých jedál tam nakrájame kus opečenej klobásy alebo páreček:o)))my to máme dnes na obed s chlebom vo vajci, kto nebude chcieť, nech si dá suchý chleba a vodu;o)...........ale je to mňam
Dobrú chuť!