Zavárané uhorky.



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Mrkva, cibuľa, nové korenie, celé čierne korenie, Sacharin, ocot a samozrejme uhorky.

POSTUP PŘÍPRAVY

Ak máme veľké množstvo uhoriek, pomôzeme si výdobytkom techniky a dáme uhorky do práčky na program s plákaním bez odstreďovania. Za ten čas si umyjeme potrebné množstvo fliaš, očistíme mrkvu a cibuľu. Po "vypratí" uhoriek ešte raz uhorky prelejeme v čistej vode. Do každej fľaše si dáme 3 kolieska mrkvy a 3 kolieska cibule a natlačíme tam aj uhorky. Potom pridáme 3 ks čierneho korenia, 3 ks nového korenia, 3 ks sacharínového sladidla, jednu kávovú lyžičku soli, jenu polievkovú lyžicu cukru, 0,5 dcl octu a dolejeme vodou.
Sterilizujeme 10 minút od kedy nám začne vrieť voda v hrnci, alebo v rúre 40 minút pri 170 C. Potom vyberieme a necháme pod dekou vychladnúť do druhého dňa.

Umyjeme uhorky (vyperieme). Kým práčka "perie" umyjeme si fľaše a očistíme cibuľu a mrkvu.
Do každej fľaše narežeme 3 kolieska mrkvy a 3 kolieska cibule.
Natlačíme uhorky.
Do každej fľaše hodíme 3 ks čierneho korenia, 3 ks nového korenia a 3 ks sacharínu...
... 1 kávovú lyžičku soli...
... 1 polievkovú lyžicu cukru...
...0,5 dcl octu...
a dolejeme studenou vodou.
Ja som zavárala prvý rok v rúre do plechu som naliala asi 2cm vody a pri 170 C cca 40 minút. (No dĺžka sterilizácie asi záleží od značky rúry.) Ale v hrnci je to za 10 minút od kedy začne vrieť voda. Potom už len vyberieme a pod dekou necháme vychladnúť.