Penová torta



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Túto tortu som sa naučila robiť kvôli manželovi, lebo ju strašne ľúbi. A verte mi, stálo to za to. Síce je časovo náročná, ale výsledok je úžasný. Fotky postupu žiaľ nemám, ale pri najbližšom pečení postup nafotím a dodatočne fotky priložím. Zatiaľ aspoň recept a výsledná fotka.

Na 10 bielkov 700 g kr. cukru.
Plnka: 10 žĺtkov, 300 g pr. cukru, 150 varovej čokolády, 1/2 dcl čiernej kávy, 1 kakao a 500 g masla.

POSTUP PŘÍPRAVY

Bielky šľaháme s cukrom nad parou mixérom na najpomalšom stupni. Mne to trvá cca 45 - 50 minút. Potom pomaly pridávať rýchlosť, až kým sneh nie je úlne tuhý. Dobu šľahania treba dodržať, pretože ja som si to chcela raz skrátiť a keď som pláty upiekla tak ostali gumové a nie krehunké. Vyšľahaný sneh dáme do zdobiaceho vrecúška. Na papier na pečenie si nakreslíme tvar torty. Vreckom nastriekame tortu. Mali by vísť štyri pláty. Na tri pláty urobíme ozdobné okraje - také pusinky, alebo vlnkovky a stred vyplníme. Štvrtý plat urobíme ozdobný.Ak nám ostane sneh môžeme urobiť malé pusinky, ktoré použijeme na ozdobu torty.
Dáme piecť na 10 minúť na 150 stupňov, potom teplotu znížime a sušíme 50 minúť na 120 stupňov. Ja to pekávam v teplovzdušnej rúre, tak je dobre dodržať asi skúsenosti s vlastnou rúrou. Pokial máte teplovzdušnú rúru, môžete dať piecť aj dva plechy naraz.Budete to mať upečené rýchlejšie.
Plnka:
Nad parou šľaháme žĺtky s cukrom do tuha. Potom pridáme polámanú čokoládu, kávu a kakao. Necháme vychladnúť. Nezlaknite sa, zmes bude tuhá. Vyšľaháme maslo a studenú zmes pridávame. Opäť naplníme vrecko a plníme usušené bielkove pláty. Ja zvyknem krémom obkresliť snehové kraje a potom vo vnútri porobím len také hustejšie vlnovky, alebo čiary. Takto spájame všetky pláty. Vrchný ozdobný plát môžme dozdobiť krémom, prípadne pusinkami.

Pokiaľ Vás táto torta očarila a rozhodli ste sa ju upiecť, kľudne mi napíšte a v prípade potreby Vám rada poradím a pomôžem.