Kapustový šalát podľa mojej maminy - u nás najobľúbenejší



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 menšia kapusta caa 1 kg, 1 červená paprika, 1 žltá paprika, 1 zelená paprika, 1 veľká cibuľa, 1 mrkva , Zálievka: 1 l vody, 3 PL ocot, 3 PL kr.cukor, ... okrem toho 3 ML soľ, 2 ML rasca, 1 PL olivový olej - prípadne može byť aj rastlinný

POSTUP PŘÍPRAVY

- tento šalátik robievam veľmi rada - a dokonca ho majú radi aj moje deti - pre ktoré je všetko čo sa motá okolo šalátu dosť problém zjesť .... Robievam si ho do zásoby do chladničky - tam Vám kľudne vydrží aj 2-3 týždne /- len u nás sa zje vždy skor :))) / - tým že je zabáraný - ale zároveň si zachová svoju chrumkavosť ...

- papriku, cibuľu - nakrájame na pásiky, mrkvu nastrúhame ................ cez zimu - keď je paprika veľmi drahá - tak dávam iba jeden druh - ono je to v podstate jedno či červenú, oranžovú , alebo žltú - len pre oči je to lepšia pastva :)
- kapustu tiež nakrájame nadrobno .... no ja to moc nadrobno nemám, lebo som ho robila neskoro večer a už sa mi nejak krížili oči :))
- osolíme, pridáme rascu a poriadne premiešame
- takto
- dáme zovrieť vodu do ktorej sme zamiešali cukor a ocot - po zovretí týmto nálevom šalát zabaríme
- a hneď zatvoríme - na toto je ideálnu misu s poriadnym vrchnáčikom - aby sa nám to dobre prisalo
- necháme v mise poriadne vychladnúť, polejeme 1 PL olivového oleja a potom dáme do pohárov, zalejeme zálievkou - tá rasca nám zastane na spodu misy - tak sa nemusíte obávať , že jej tam bude veľa .... išlo nám len o ten výluh z nej- do pohára sa nám naleje len pár zrniečok a to úplne stačí/ /, zakryjeme víčkom a vložíme do chladničky ... šalátik je veľmi dobručký - je stále ako čerstvý a a neoxiduje - šalát nestererilizujeme, nič s ním viacej nerobíme - iba jednoducho odložíme do chladničky
- tak - tu je tá rasca, čo nám zostala po zaliatí .... takže - ten kto ju rád veľmi nemá - nemusí sa obávať, že jej tam je veľa