Zapekané šúľance s bryndzou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto : uvarené zemiaky, polohr.múka, soľ, Zálievka: 1 kyslá smotana, 125g bryndza, 2 vajíčka, 1-2 ML soľ , 1 ML pažítka, Ďalej: 1 veľká cibuľa, 150g oravská slanina, ..... masť a strúhanka na vymazanie a vysypanie formy

POSTUP PŘÍPRAVY

... možno to na tej foto nevyzerá ako šúľance - ale keďže je to z čerstvo robených , tak to moc nedržalo tvar - ale chuti to neuberie ..... je to neskutočná bašta .... čo Vám poviem .. treba ochutnať .... a keď už mám jesť niečo takéto - tak som premohla svoju lenivosť a urobila presne tak - ako majú byť - pravé zemiakové .. :) ...

- uvaríme zemiaky - ošúpeme .... /zemiačiky som varila večer, aby som mala dnes menej práce/ nech Vás nezavádza to veľké množstvo zemiakov, ale robila som aj makové šúľanky, bryndzové pirohy podľa Ester http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=17204 .................................................http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=577018 a aj tieto zapekané ... preto neuvádzam presné množstvo ingrediencií ... iba viem, že zemiakov bolo 2 kg .. totižto- v takom vrecku som ich kúpila
- nastrúhame - osolíme - do tejto 2 kg masy som dala asi 2 1/2 ML soli
a polohr.múku ... predpokladám, že jej mohlo byť asi 35 -40 dkg .na toto množstvo. Všetko záleží aké máme zemiačiky
- vymiesime cesto - plastelínovej konzistencie
urobíme hadíkov v priemere asi 3 cm a krájame a krájame a krájame ... a šúľame ... ja dnes do zblbnutia ...
- vyvaríme v osolenej vode - po vyplávaní hneď vybrať ... trošku omastíme
- zapekaciu nádobu vymažeme masťou a vysypeme strúhankou a do misky vložíme bryndzu, smotanu, soľ, pažítku a 2 vajíčka ..... množstvo soli záleží od toho akú slanú máme bryndzu - tá moja nebola takmer vobec
- vymiešame do hladka
- šúľanky pacneme do zapekacej misy
- zalejeme zálievkou
- cibuľu a slaninu nakrájame a trochu ošmahneme ... nie do úplna ... lebo v rúre sa nám bude ešte piecť - a tam sa dosmaží
- navrstvíme na zaliate šúľanky, zakryjeme alobalom a dáme piecť do rúry na caa 20 min pri 175 stupňoch .... potom alobal odstránime a necháme dopiecť ašte asi na 10- 15 min do chrumkava
- upečené ..............
- ........................... no a mlsáme :) ... je to straaašne dobré - .............................. toto jedlo je fakt najlepšie urobiť zo šúľancov z predošlého dňa - ako som už písala na začiatku - lepšie držia tvar - len u nás moc toho z nich do druhého dňa nezostane :(
- dovolím si ešte 1 dodatok - dá sa to urobiť aj z toho rožkového cesta - keď máme ozaj málo času -/ i keď zemiakovému sa naozaj nič nevyrovná/ , - v tom prípade, ale do tej zálievky treba pridať aspoň 1-2 uvarené nastrúhané zemiačiky a zvýšiť pomer smotany a bryndze - aby sa nám to dalo vymiešať a malo to aký - taký zemiakový šmak,.................... tiež možeme namiesto šúlancov použiť zemiakové halušky