rolády na oslavu



POTŘEBNÉ PŘÍSADY



POSTUP PŘÍPRAVY

kokosová roláda
5 vajec si oddelíme žĺtka od bielok, do žĺtkov dávam 3 PL zarovnané kryštálového jemného cukru aj 1 PL studenej vody a do bielok 2 PL cukru , vyšľaháme, pripravíme si 5 PL polohrubej múky také zarovnané lyžice, nie kopcovité!, a pol prášku do pečiva, zamiešame a spojíme všetko ako piškótu. Dáme na vymastený a papierom vyložený plech upiecť. Pečieme asi 20 minút pri 180 st., piškóta nesmie byť suchá, lebo by sa nám nedala stočiť do rolády. Upečenú aj z papierom zložíme na staršiu utierku a ešte teplú stočíme jemne do rolády, takto to necháme vychladnúť.

plnka - 3 dcl mlieka, 1 zlatý klas /40g/, 3 PL kryšt. cukru , uvaríme na kašu, po uvarení dáme ešte teplé do misy a mixérom prešľahávame do vychladnutia - neurobia sa nám tie drobné hrčky!
Do vychladnutého zašľaháme 250g masla, /ja používam do plniek väčšinou maslo/

Upečený plát si jemno rozložíme a stiahneme papier, do stredu dáme džem a postupne natierame plnku, aj hotovú roládu celú potrieme plnkou , obalíme v kokose , kokos dobre popritláčame, aby neopadával.
Krájame na úhľadné kúsky. nemusíme mať horúci nôž, ale nôž si po každom reze utrieme.


čokoládová roláda
piškóta taká istá ako na kokosovú roládu, len do žĺtkov treba zašľahať 1 PL kakaa, keď je kakao slabšie môže byť aj trošku viac.

plnka - 3 dcl mlieka, 1 čokoládový puding, 3 aj pol PL kryšt. cukru, postupujeme ako v kokosovej roláde.
Upečený plát si rozložíme, natrieme len plnkou a jemno stočíme, dáme ju schladiť až potom polejeme čokoládou. Ja nanášam čokoládu jemným štetcom / tzv. perká /

Inšpiráciu na ozdobu mám z internetovej stránky.
Na ozdobu používam - RAMA cremefine profi -, to je tekutý krém na šľahanie 33%, dostať ho kúpiť v metre, 1l stojí asi 3€, na pol litra tejto šľahačky dám 1 dcl mlieka, podľa chuti praškový cukor, vyšľahať do tuha a môžme zdobiť. Tie červené cukríky sú kúpené v kauflande.
Roládu krájame horúcim nožom na úhľadné kúsky.