Tradičná vianočná polievočka



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

*kapria hlava :O) *soľ *čierne ml. korenie *mrkva *petržlen *zeler *vegeta *muškátový oriešok *muškátový kvet mletý *majoránka *palacinky

POSTUP PŘÍPRAVY

Tento receptík sa opäť robieva u priateľa doma. Keď mi prvé vianoce toto čudo ponúkli, len som sa ksichtila, okúňala a dokonca som ani neochutnala (čo sa mi teda ale vôbec nepodobá :O))) Ďalšie vianoce mi to nedalo, lebo čo som so svojím fajnovým ňufáčikom očuchávala, to som očuchávala, žiadnu rybinu som necítila. Teraz ju robím aj počas roka, ale kapra nahrádzam bravčovou kosťou, popr. kuracinou a v podstate ani veľký rozdiel nie je poznať (ja vlastne nevidím žiaden :-). Špecifická je hlavne zavárkou - palacinkami a dochucovadlami - mušk. oriešok, kvet a majoránka.

Do osolenej a okorenenej vody dáme variť hlavu, v mojom prípade kosť :O)))
Medzitým si narobíme palacinky "dle" vlastného receptu. Na 1liter "matrošu" dávam 1PL cukru a 1Čl soli, takže sú neutrálne a využívam ich ako na sladký, tak aj na slaný spôsob.
Zeleninku si nakrájame na drobno. Vývar z mäska scedíme, hlavu vyhodíme, pridáme doň zeleninu a vegetu. Dáme opäť na oheň pokým sa nám neuvarí zeleninka.
Keď máme uvarenú mrkvičku a ostatnú zeleninku, dochutíme ml. muškátovým orieškom (cca 2 oriešky) a kvetom (cca 1ČL). Nikdy tieto prísady nevaríme, vraj by zhorkli.
Palacinky nakrájame na ľubovolné tvary.
Naservírujem polievočku, ktorú môžme na tanieriku ešte dochutiť majoránkou. Majoránka sa v originál recepte pridáva spolu s mušk. orieškom a kvetom. Ale môj priateľ ju nemá rád, tak ja si ju dávam až na tanier. Túto vôňu by som vám rada dopriala, je úúúúžasná. Ja polievky nemám rada, ale táto je bomba :O) DOBRÚ CHUŤ!!!