Genialne a trosku netradicne rizoto od Zuzky "mejd baj Janik" :o)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

ryza * paprikova klobasa * kuracie maso (prsia alebo vykostene stehno) * hrubostenna paprika (zlta,cervena alebo zelena - alebo vsetky 3) * cerstva paradajka * cibula * cesnak * kukurica * pasirovane paradajky * paradajkovy pretlak * vyvar z bujonu

POSTUP PŘÍPRAVY

Toto rizoto odkukala sestra z Paprika TV. Povodne to myslim ani nemalo byt rizoto,ale nejaka polievka,ci co,ale tak tak to vyslo a bolo to skvele. Povodny recept nemam,takze tento postup je len to,co si pamatam od sestry a co som sama uznala za vhodne :o)

Tak podme na to: Na zaciatok si premyjeme ryzu a nechame na sitku vyschnut - obschnut. Pripravime si vyvar z bujonu a dalej uz nizsie

Na oleji oprazime na kolieska nakrajanu klobasu a kuracie maso (kludne dajte viac, ja som si nevsimla, ake male stehienko mam v zasobe :o)
Ked je klobasa aj masko oprazene, pridame na platky nakrajany cesnak (ja som dala 2 struciky). Chvilocku poopekame, stale miesame,aby neprihorel.
Opecene maso vyberieme a odlozime bokom. Vo vypeku oprazime nakrajanu cibulu
Na spenenu cibulu dame ryzu. Spolu oprazime
Zalejeme vyvarom. Prikryjeme a ked zacne vriet, odokryte varime. Treba dost casto miesat,aby ryza neprihorela (zavisi od toho, v akom hrnci varime - kto ma wok alebo aspon hrniec s hrubym dnom, resp.neprilnavym povrchom, ma vyhrate, kto nie, musi miesat castejsie ;o)
Podla potreby podlievame vyvarom (najlepsie horucim). Ked je ryza skoro uvarena, nechame tekutinu odparit (miesame), potom pridame nakrajanu papriku, paradajku, pasirovane paradajky (cele 500ml balenie) a pretlak (cca 2 CL), kukuricu a opecene maso s klobasou.
Varime,kym nema konzistenciu aku mame radi - hustejsiu alebo redsiu. Nakoniec mozeme pridat strucik prepasirovaneho cesnaku. Dosolime, dokorenime. A to je vsetko
Na tanieri posypeme struhanym tvrdym syrom.