Plnené turecké bagety

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Na cesto: 30 dkg celozrnej /tmavej/ múky, 20 dkg polohrubej /bielej/ múky, 1 kocka droždia, 1 KL soli, 2 KL kryš.cukru, 2 PL olivového oleja, 3/4 šálky vlažnéhho mlieka, 1 šálka vlažnej vody. Na plnku: 40 dkg syra GOUDA vcelku, 1/2 KL bieleho mletého korenia, 2 KL PIZZA korenie, 2 vajíčka, 2 hrste petržlenovej vňate. Sézam na posypanie.

POSTUP PŘÍPRAVY

Prísady na cesto spracujeme ako na klasické kysnuté cesto, ak sa Vám zdá, že je cesto tuhé prilejte ešte vodu, cesto nesmie byť veľmi tuhé - necháme vykysnúť.
Medzi tým si do misky nastrúhame na hrubšom strúhadle syr, pridáme 2 bielky, nakrájanú petržlenovú vňať, koreniny a vidličkou premiešame.

Keď nám cesto pekne vykyslo, pomúčime si dosku a cesto vysypeme na ňu. Z cesta si odoberieme kúsok asi ako veľkosť šišky a rozvaľkáme ho na ovál. Do prostriedka dáme syrovú plnku, kraje oválu zdvihneme a spojíme nad plnkou - vzniknú nám bagetky.
Tieto bagetky uložíme na plech, ktorý sme natreli olejom a necháme asi 10 minút odpočívať. Potom ich potrieme rozšľahanými žĺtkami, ktoré nám zvýšili, posypeme sézamom a vložíme do vopred vyhriatej rúry.
Po vybratí upečených bagetiek ich porosíme trochou vody a dáme na ne alobal. Na alobal dáme ešte utierku, aby nám zostali mäkké. Necháme chvíľu vychladnúť a môžeme podávať.
Sú skutočne fantastické.