Rizoto zo sušených húb s bielym vínom



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 hrsť sušených húb, 1/2 l kuracieho vývaru z bujónu, 2 dcl bieleho vína, 20 dkg ryže, 2 ks paradajky, 2 ks cibule, 3 strúčiky cesnaku, 8 lístkov bazalky, 1 menšia viazanička petržlenovej vňate, 1 mladá vetvička rozmarínu, 2 PL oleja, 1 KL masla, 15 dkg ementálu, soľ, biele korenie

POSTUP PŘÍPRAVY

Prepláchneme si ryžu a necháme ju odkvapkať. Medzi tým si sušené huby zaleje vriacou vodou a necháme 15 min napučať.
Do panvice si dáme olej a pridáme na kocky nakrájanú cibuľu a cesnak. Podusíme do sklovita, potom pridáme nakrájané lístky bazalky, rozmarínu, paradajky /na malé kocky/, a vyžmýkané huby - trocha podusíme a prisypeme odkvapkanú ryžu. Podotýkam, že všetko stále miešame a počas dusenia musí byť panvica odkrytá. Keď nám ryža stiahne tekutiny, podlejeme ju bielym vínom, pridáme soľ a biele korenie podľa chuti. Keď sa nám víno odparilo, ryžu budeme podlievať stále po troche slepačím vývarom cca 15 až 18 minút /stále miešame/.
Pred dokončením /ryžu musíme ochutnať/ zložíme panvicu zo sporáka, pridáme nakrájanú petržlenovú vňať, nastrúhaný syr a 1 KL masla. Všetko dobre premiešame, na vrch panvice teraz rozprestrieme papierovú kuchynskú utierku a zakryjeme ju pokrievkou. Necháme cca asi 8 min odležať. Odkryjeme pokrievku a kuchynskú papierovú utierku vyhodíme - tá nám nasiakla prebytočnú paru. Môžeme servírovať rizoto.