Guľky z mletého mäsa v rajčinovej omáčke
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
GUĽKY: 500 g pomletého mäsa – dala som ½ hovädzie a ½ bravčového mäsa * 2-3 vajcia * žemľa alebo rohlík * soľ * MČK * majoránka * 3-4 strúčiky cesnaku * strúhanka * OMÁČKA: olej * 2 cibule * 2 veľké rajčinové pretlaky alebo 1 l rajčinovej šťavy * na ochutenie kryštálový cukor, soľ, bylinková soľ, tekuté korenie do polievok Maggi * PRÍLOHA: ryža * špagety * zemiaky – hodí sa každá príloha * OZDOBA: petržlenová vňať alebo pažítka * jeden "špric" zo šľahačkového spreja :-)
POSTUP PŘÍPRAVY
Veľmi jednoduché chutné jedlo skoro bez práce.
|
1. Mäso najemno zomeľte alebo kúpte mleté mäso, ja som dala pol bravčového a pol hovädzieho mletého mäsa, osoľte ho, okoreňte, pridajte |
|
2. pridajte 2-3 vajíčka (podľa veľkosti, ak máte vajíčka veľkosti S dajte 3), majoránku, |
|
3. ďalej pridajte namočený a vyžmýkaný rohlík alebo žemľu, |
|
4. prelisovaný cesnak, |
|
5. jemnú strúhanku |
|
6. a dobre rukou premiešajte. |
|
7. Vyformujte guľky strednej veľkosti, |
|
8. a o chvíľku ich nahádžete do hrnca. V hrnci rozohrejte olej, speňte na ňom 2-3 cibule, |
|
9. naukladajte guľky, sprudka osmahnite, neskôr zalejte vodou, osoľte, okoreňte a nechajte ich dusiť. |
|
10. Keď sú guľky mäkké a uvarené, pridajte rajčinový pretlak. Zvyčajne dávam 2-3 veľké rajčinové pretlaky alebo krabicu rajčinového neochuteného džúsu, znova dochuťte, osoľte, okoreňte a nechajte variť. Ak máte hustý pretlak, pridajte vodu, a ak chcete viac omáčky, pridajte viac vody a úmerne množstvu opäť dochuťte. |
|
21. Na záver varenia pridám kryštálový cukor, zvyčajne robievam rajčinové omáčky sladké. Kryštálového cukru som pridala asi 3-4 polievkové lyžice. Želám Vám dobrú chuť, jedlo výborne chutí aj s varenými zemiakmi alebo zemiakovou kašou. Na tanieri ozdobte jedlo petržlenovou vňaťou a jedným špricom sladkej šľahačky. |